«Κάντε ένα πείραμα» στους Ασπροπυργιώτες, μας είπαν άνθρωποι που γεννήθηκαν και μένουν εδώ. «Κλείστε τους τα μάτια και κάντε τους μια βόλτα στα όρια του οικιστικού ιστού της πόλης. Από τη μυρωδιά και μόνο θα σας πουν πού ακριβώς βρίσκονται».

Είναι αλήθεια. Αλλιώς μυρίζουν τα σκουπίδια, αλλιώς τα καμένα λάστιχα, αλλιώς τα διυλιστήρια, αλλιώς τα απόβλητα που πέφτουν στα ρέματα, αλλιώς ο καπνός από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που πήρε φωτιά πριν από δύο χρόνια κι ακόμη καπνίζει.

Διασχίζουμε τον κεντρικό δρόμο της πόλης, εδώ όπου μέχρι πριν από την οικονομική κρίση υπήρχαν δίπλα δίπλα 18 τράπεζες σε 1.400 μέτρα.

Περνάμε δίπλα από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων κι ανηφορίζουμε σε μια ήσυχη –πριν από χρόνια –γειτονιά. Στα Νεόκτιστα. Εδώ ζουν Ελληνες και Τσιγγάνοι. Ογκοι από λάστιχα, σκουπίδια και μπάζα παντού. Αν και κοντεύει μεσημέρι, οι δρόμοι είναι έρημοι.

Είμαστε στο Χάρλεμ του Ασπρόπυργου. Ετσι αποκαλούν οι ντόπιοι τη φτωχότερη συνοικία της πόλης. Στα Νεόκτιστα κυριαρχούν ο φόβος, η βία, η εξαθλίωση και ένας μόνο νόμος. Ο νόμος των όπλων.

Κι αν στη Νέα Ζωή έχει στηθεί ο μεγαλύτερος καταυλισμός των Τσιγγάνων γιατί είναι δίπλα στον ΧΥΤΑ, στα Νεόκτιστα οι Ρομά έχουν μετατρέψει την περιοχή σε κράτος εν κράτει. Ελέγχουν και τρομοκρατούν τους πάντες. Με τις πλάτες μιας πολιτείας που κυριολεκτικά κλείνει τα μάτια.

Νεκροταφείο

αυτοκινήτων

Η περιοχή μοιάζει περισσότερο με νεκροταφείο αυτοκινήτων. Σειρά τα καμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά του δρόμου. Τα κλέβουν, τους βάζουν φωτιά, τα παρατάνε δίπλα στα σπίτια.

Τα φρεάτια στους δρόμους, δίχως σχάρες. Εάν είσαι ανυποψίαστος κινδυνεύεις να πέσεις μέσα. Τις κλέβουν οι Τσιγγάνοι και τις πουλάνε σαν σκραπ. Οι κάτοικοι σκεπάζουν τα φρεάτια όπως όπως με ξύλα.

Οι κολόνες της ΔΕΗ είναι όλες πειραγμένες. Καλώδια κρέμονται παντού. Οταν ρωτάς γιατί, όλοι κουνάνε το κεφάλι. «Κλέβουν ρεύμα οι Τσιγγάνοι. Κανείς δεν πληρώνει τη ΔΕΗ. Ανεβαίνει το δωδεκάχρονο και τραβάει το ρεύμα σε 5 λεπτά».

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, τα λεωφορεία έφταναν εδώ με συνοδεία περιπολικού. Κανένας οδηγός δεν δεχόταν να κάνει αυτό το δρομολόγιο. «Κλείνουν τον δρόμο, σταματάνε το λεωφορείο, σπάνε τα τζάμια, κλέβουν το κινητό του οδηγού, πού να ξαναπάει ο άνθρωπος;».

Μόλις σταμάτησε το περιπολικό, αρχίσανε τα ίδια. «Μέχρι και πριν από 15 χρόνια η περιοχή ήταν θαύμα» λένε οι κάτοικοι. «Με το που ήρθαν οι Τσιγγάνοι όλα άλλαξαν. Καταπάτησαν όλα τα οικόπεδα. Οσοι πρόλαβαν και πούλησαν τα σπίτια τους, έφυγαν. Η πολιτεία μάς έχει ξεχάσει».

Μόλις πέσει το σκοτάδι όλοι κλείνονται στα σπίτια τους. «Στήνουν ενέδρες στα αυτοκίνητα , τα σταματούν και μας ληστεύουν κινητά, λεφτά ό,τι βρουν».

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βγάλει άδεια κυνηγετικής καραμπίνας για «να κοιμούνται ήσυχοι», αφού «η Αστυνομία δεν μπορεί να μας προστατέψει». Οταν φεύγουν από το σπίτι αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση, βάζουν χρονοδιακόπτη για να αναβοσβήνουν τα φώτα, ενώ στις μάντρες των σπιτιών υπάρχουν γυαλιά κοφτερά ή πλέγματα με ξυραφάκια.

Η γιαγιά

στο πορτ μπαγκάζ!

Οι άνθρωποι σπάνια φεύγουν από το σπίτι . «Ο κυρ Γιάννης για να πάει στο σουπερμάρκετ βάζει τη γυναίκα του στο πορτ μπαγκάζ»! Πολλοί ηλικιωμένοι στη γειτονιά το κάνουν αυτό για να μην καταλάβουν οι Τσιγγάνοι ότι έφυγαν όλοι από το σπίτι. «Αν δουν ότι έφυγες, μπαίνουν μέσα και σ’ το κάνουν φύλλο και φτερό».

Οι κάτοικοι διηγούνται απίστευτες σκηνές. «Με αυτόματα πυροβολούν όλες τις ώρες της μέρας. Χθες το βράδυ έπεφταν βροχή οι σφαίρες στα κεραμίδια του σπιτιού μου» λέει η Ματούλα, η οποία μας οδηγεί στον Σύλλογο που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι στα Νεόκτιστα. «Η Αστυνομία δεν πλησιάζει. Τους τηλεφωνείς και δεν έρχονται. Είμαστε ξεχασμένοι από όλους. Ξέρετε τι μου είπε μια φορά ένας αστυνομικός; Αν τους βρεις μέσα στο σπίτι σου, ρίξ’ τους. Εχετε μεγάλους βόθρους;».

Ο κύριος Τάσος είναι συνταξιούχος ναυτικός. Ζει στα Νεόκτιστα 25 χρόνια. Στο σπίτι του έχει βάλει πάνω από τις κανονικές, δεύτερες πόρτες, σιδερένιες. «Δεν μας προστατεύει κανείς» λέει. «Δεν παίρνουνε επιχορηγήσεις οι δήμοι για τους Τσιγγάνους; Πού πάνε τα λεφτά; Θέλουνε να τους εντάξουνε. Πώς θα το κάνουνε; Πάνε τις πρώτες μέρες σχολείο και μετά πάλι τις τελευταίες, ίσα για να πάρουν το επίδομα. Εμάς γιατί δεν μας δίνουν επίδομα κινδύνου;».

«Η δημοτική Αρχή, απουσιάζει» λένε οι άνθρωποι στον σύλλογο, οι οποίοι ζητούν να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα στα Νεόκτιστα. «Μόνο όταν έχουμε κάποια εκδήλωση έρχονται από τον δήμο και καθαρίζουν την πλατεία. Μετά μας ξεχνάνε».

«Κάναμε μια προσπάθεια μια φορά και καλέσαμε όλα τα κόμματα να έρθουν να τους ενημερώσουμε για την εγκληματικότητα. Ηρθαν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή».

Πάνω από 300

παράνομα σκραπ

Ενα ανεξέλεγκτο κύκλωμα αποτελούμενο από ιδιοκτήτες «νόμιμων» και παράνομων σκραπ, που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες, μαζί με τους λεγόμενους «ανακυκλωτές» που είναι περιφερόμενοι Τσιγγάνοι έχουν μετατρέψει μεγάλες περιοχές του Ασπρόπυργου σε ζώνες παράνομης και εγκληματικής δραστηριότητας. Εκτός από ελάχιστα νόμιμα, στη βιομηχανική περιοχή, πάνω από 300 σκραπ λειτουργούν παράνομα χωρίς άδεια λειτουργίας στα όρια του οικιστικού ιστού της πόλης.

Βασικοί διακινητές μετάλλων είναι οι Ρομά. Αυτοί προμηθεύουν τα σκραπ με υλικά που βρίσκουν στη χωματερή. Κλέβουν επίσης μεγάλες ποσότητες από λάστιχα αυτοκινήτων. Τα καίνε και παίρνουν σίδερο και χαλκό. Για τον ίδιο λόγο, καίνε καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Αυτό ακριβώς κάνουν και με τις σιδερένιες σχάρες που είναι στα φρεάτια αποχέτευσης. Τις κλέβουν και τις πωλούν στα σκραπατζίδικα. Οι ιδιοκτήτες των σκραπ τα αγοράζουν σε εξευτελιστική τιμή και τα πωλούν είτε σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό είτε σε χαλυβουργίες στην Ελλάδα.

Καταγραφή των «επιχειρήσεων» σκραπ δεν υπάρχει. Οι συνθήκες εργασίας, άγνωστες. Αυτό που «δουλεύει» είναι το κομμάτι του εισπρακτικού μηχανισμού. Δηλαδή, οι «επιχειρήσεις» σκραπ δηλώνονται στην Εφορία με άλλο αντικείμενο, συνήθως ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Αδεια λειτουργίας δεν έχουν, αφού για να πάρουν άδεια από την Περιφέρεια πρέπει να είναι σε βιομηχανική περιοχή. Επειδή όμως το ενοίκιο στη βιομηχανική περιοχή είναι υψηλό, εγκαθίστανται μέσα σε χωράφια που είναι αγροτικές περιοχές, τις οποίες νοικιάζουν για ένα κομμάτι ψωμί. Εκεί, σε μη στεγασμένους χώρους, επεξεργάζονται τον χαλκό και το σίδερο, με τα διαρρέοντα υλικά να φεύγουν στο έδαφος και να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

«Η Περιφέρεια τι κάνει, γιατί δεν τα κλείνει;» μας λέει ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου, όταν ρωτήσαμε πώς λειτουργούν τόσα σκραπ στην πόλη χωρίς άδεια. «Σε μερικά μάλιστα υπάρχουν και διαλυτήρια αυτοκινήτων» προσθέτει.

Αν γίνονται έλεγχοι; Η Περιφέρεια έχει μόνο τρεις υπαλλήλους για όλη τη δραστηριότητα στη Δυτική Αττική και η ΔΟΥ Ελευσίνας έχει οκτώ ελεγκτές, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για 10.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται από Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Μέγαρα μέχρι Κινέττα και Πόρτο Γερμενό.