Επίσημο είναι πλέον το διαζύγιο της Σοσιαλιστικής Τάσης και του Κώστα Χρυσόγονου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 1.700 από τα συνολικά 2.000 μέλη της που ψήφισαν στο εσωτερικό δημοψήφισμα αποφάσισαν την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό της σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.

Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης τονίζεται ότι στην εξέλιξη αυτή οδήγησε «η συμπιεσμένη απογοήτευση τόσο από τη λειτουργία του κόμματος όσο και από την κυβερνητική πολιτική για την έλλειψη στρατηγικής και τη μη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων». Επίσης, επισημαίνεται ότι «εκείνοι που συνέβαλαν κυρίως στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος είναι τα διαρκώς φτωχοποιούμενα στρώματα της κοινωνίας: νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αγρότες, συνταξιούχοι».

Σημειώνεται ότι με το δημοψήφισμα και τη διαφαινόμενη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφωνήσει πασοκογενή στελέχη όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αντώνης Κοτσακάς και άλλοι, διαχωρίζοντας τη θέση και την πορεία τους. Η εξέλιξη, ωστόσο, είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι δεν προκάλεσε αιφνιδιασμό στην Κουμουνδούρου.

Οσο για την έδρα του συνταγματολόγου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, θα παραμείνει στα χέρια του και συνιστά έτσι την τρίτη απώλεια για την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους Σοφία Σακοράφα και Νίκο Χουντή (σ.σ.: συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει έξι ευρωβουλευτές).

  

«ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ» ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Νωρίτερα, ο Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή τα αρνητικά σχόλια του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα εις βάρος του, παρομοίασε με τον Στάλιν και τις μεθόδους του τον Πρωθυπουργό: «Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Βισίνσκι για τον Στάλιν. Το κάνει τώρα ο κ. Καρανίκας για τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή, όταν υπήρχε κάποιος αντιφρονών στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης, ο Βισίνσκι, που ήταν ο δημόσιος κατήγορος, του απήγγελλε κατηγορίες» δήλωσε (Real FM) ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής.