Η επιλογή της ΝΔ να ξεκινήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες από τη Νίκαια στις 8 Οκτωβρίου, καθ’ οδόν προς το προγραμματικό Συνέδριο που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου, δεν είναι τυχαία. Με την παρουσία της στη λαϊκή γειτονιά της Β’ Πειραιά, που μαστίζεται από την ανεργία –και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κατέγραψε χαμηλή πτήση στις εκλογές του 2015, εκλέγοντας μόλις έναν βουλευτή -, η Πειραιώς επιθυμεί να σηματοδοτήσει πως και με το Συνέδριό της επικεντρώνεται στα προβλήματα της κοινωνίας που δοκιμάζεται, προτείνοντας λύσεις πρωτίστως για τη νέα γενιά και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το στίγμα αυτού του σχεδιασμού έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι τα επτά προσυνέδρια θα έχουν πολλές καινοτομίες, στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών, αποσκοπώντας και σε ένα άνοιγμα του κόμματος σε ευρύτερα ακροατήρια. «Θα είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει. Θα είναι προσυνέδρια ανοιχτά στην κοινωνία. Θα γίνουν με τη συμμετοχή πολιτών, αλλά και ειδικών έξω από τα στενά κομματικά τείχη. Θα είναι συνέδρια διαλόγου και συζήτησης», είπε. Επέμεινε δε στο κοντράστ που σταθερά προβάλλει το τελευταίο διάστημα η ΝΔ –ότι, δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θετικές προτάσεις, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρέει. «Το νέο αφήγημά τους κάηκε στα δάση της Αττικής, λερώθηκε στις Σκουριές, βούλιαξε στον Σαρωνικό και παρέμεινε ανεξόφλητο στις εφορίες», σχολίασε σκωπτικά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ. Βασική επιδίωξη του αρχηγού της ΝΔ και του επιτελείου του είναι να καταδειχθεί ότι το Συνέδριο του κόμματος αποτελεί συνέχεια της ΔΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και προτάσεις για τους αδυνάμους, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τώρα, κάτι ανάλογο θα γίνει στο Συνέδριο και στα προσυνέδρια, τονίζουν στην Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επτά θεματικές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους εργαζομένους και τους ανέργους, τους νέους, την κοινωνική αλληλεγγύη, την επιχειρηματικότητα και επανεκκίνηση της οικονομίας, τους αγρότες, θέματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με αυτές τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις να σταλεί το μήνυμα «ότι η ΝΔ αλλάζει», αλλά και να προκληθεί το ενδιαφέρον όλων των πολιτών εντός και εκτός κόμματος.

Με ευρωπαϊκό αέρα. Ενδεικτικό του ευρωπαϊκού αέρα που θέλει να προσδώσει η ΝΔ στις συνεδριακές διαδικασίες είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε την προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής στον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο έχει αναθέσει και την προετοιμασία ενός κυβερνητικού προγράμματος. «Φιλοδοξία μας είναι να μιλήσουμε στους νέους, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, σε εκείνους που βιώνουν την εγκληματικότητα, σ’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία και να ακούσουμε τους δικούς τους προβληματισμούς», ανέφερε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε πως γι’ αυτόν τον λόγο «δεν θα μιλήσουν μόνο στελέχη της ΝΔ, αλλά και Ελληνες από το πανεπιστήμιο, από τις επιχειρήσεις, από τον χώρο της εργασίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, για να ακούσουμε και καινούργιες ιδέες».