Δείγμα της απώλειας της επαφής της με την κοινωνία μπορεί να χαρακτηριστεί για την κυβέρνηση το εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το ατύχημα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη διαχείρισή του. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Κουρουμπλή πως η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και επαρκής, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών (68%). Στον αντίποδα, μόλις το 12% δηλώνει ικανοποιημένο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και μόλις το 23% τους εγκρίνει, ενώ το 77% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εκτιμά –σε αντίθεση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης –πως το ναυάγιο οδηγεί σε μια οικολογική καταστροφή με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αποψη που εκφράζουν χωρίς περιστροφές και επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν πείθονται από τα λόγια των κυβερνητικών στελεχών.

Πολιτικές ευθύνες. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση και άρα την παραίτηση υπουργών, επίσης οι απαντήσεις των πολιτών είναι καθαρές. Το 59% απαντά πως υπάρχει σοβαρό θέμα και άρα θα έπρεπε να ακολουθήσουν παραιτήσεις, με το ποσοστό να είναι εντυπωσιακά υψηλό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: το 51% αυτών έχει την ίδια άποψη και μόλις το 40% εκτιμά το αντίθετο, επιδοκιμάζοντας εμμέσως τη στάση Κουρουμπλή και την απόφαση Τσίπρα να τον διατηρήσει στη θέση τού υπουργού Ναυτιλίας.