Το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Δυτικής Αττικής, σε έκταση 18 στρεμμάτων, στον οποίο θα γίνεται η διαχείριση 140 τόνων αποβλήτων ημερησίως.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις δύο μεγάλων Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.) οι οποίες είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών τους στην επίμαχη περιοχή. Οι εταιρείες ζητούσαν να μην υλοποιηθεί το επίμαχο έργο.

Οι προσφεύγουσες εταιρείες υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του επίδικου ΣΜΑ θα υποβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εγκριθεί λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2020 και υπογραμμίζουν ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα «πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν και τα δύο έργα, ήτοι τόσο ο προσωρινός, κινητός ΣΜΑ όσο και ο μόνιμος, σταθερός ΣΜΑ».