Νέα παράταση παίρνει η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε χαρακτηρίσει «επαναστατική» και «εμβληματική». Η μαύρη τρύπα που προέκυψε στη στελέχωση των νέων δομών εξαιτίας του αναιμικού ενδιαφέροντος των γιατρών επιβεβαιώνει τις κραυγές αγωνίας περί «φιάσκου», το υπουργείο Υγείας ωστόσο επιμένει στο αφήγημα της επιτυχίας. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, κατά την πρώτη παρουσίαση του φιλόδοξου εγχειρήματος η ηγεσία του υπουργείου είχε ανακοινώσει ότι έως τα μέσα του περασμένου Ιουλίου θα λειτουργούσαν 50 με 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με εκείνο τον σχεδιασμό, έως το τέλος του χρόνου θα έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή η νέα ΠΦΥ με συνολικά 239 δομές σε 65 περιοχές της χώρας. Τρικλοποδιά φαίνεται ωστόσο ότι αποτέλεσε η χαμηλή προσέλευση γιατρών, καθώς από τις 1.195 θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ καλύφθηκαν λιγότερες από 600, παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη που έτρεχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έλαβε παράταση έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, στους λοιπούς κλάδους (όπως είναι το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό) παρουσιάστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός αιτήσεων.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Μοιραία και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα της Αριστοτέλους θα γίνει εκ νέου προκήρυξη για γιατρούς τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους μόλις 70-75 ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, ο Ανδρέας Ξανθός απέδωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το περιορισμένο ενδιαφέρον των γιατρών στις «σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στο ΕΣΥ».

Στο πλαίσιο αυτό, απαρίθμησε τις 1.400 προσλήψεις επικουρικών γιατρών κατά την τελευταία διετία, αλλά και τις 1.000 θέσεις μόνιμων γιατρών, των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και έχουν τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Στο κάδρο των ευκαιριών που… έπνιξε το ιατρικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας συμπεριέλαβε και άλλες 1.800 θέσεις που «θα προκηρυχθούν σταδιακά στοχευμένα, σε συγκεκριμένα πεδία του συστήματος, όπως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας οι σημερινές, τα κέντρα υγείας δηλαδή αγροτικού τύπου και τα ΠΕΔΥ που τώρα πλέον ονομάζονται και αυτά κέντρα υγείας κ.λπ.».

Σημειωτέον δε ότι χθες ανακοινώθηκε ότι τον επόμενο μήνα «θα βγει στον αέρα» μια ακόμη προκήρυξη για 450 ειδικούς γιατρούς, που θα ενδυναμώσουν τα κέντρα υγείας.

«ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ». Πάντως, η «πυρηνική αιτία», σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει το brain drain, δηλαδή η μετανάστευση 17.500 γιατρών στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει να ξεπεράσει τον σκόπελο της μειωμένης ανταπόκρισης γιατρών, από την ύπαρξη μιας δεξαμενής γενικών γιατρών από την οποία μπορούν ετησίως να απορροφηθούν περί τους 200 επιστήμονες. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη –όπως είπε –η εξεταστική περίοδος από την οποία θα προκύψει μία νέα γενιά παθολόγων και παιδιάτρων. Η φιλόδοξη προσέγγιση των ιθυνόντων για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει είναι ότι οκτώ στους δέκα γιατρούς που έχουν υποβάλει αίτηση για μία θέση στις ΤΟΜΥ είναι νέοι επιστήμονες έως 40 ετών, με τον Ανδρέα Ξανθό να κάνει λόγο για ένα «ικανοποιητικό πρώτο βήμα».

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός εντόπισε τη… ρίζα του κακού στους μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, αφήνοντας αιχμές για «σπέκουλες», με τον ίδιο να δίνει το παράδειγμα των αμοιβών που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Συλλόγων είναι χαμηλά και αποτελούν αντικίνητρο.

«Εάν τα 1.600 ή 1.700 ευρώ καθαρά τον μήνα είναι ξεφτίλα στην Ελλάδα της κρίσης, έπειτα από επτά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, ας το κρίνει η κοινωνία» ήταν η απάντησή του. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι εκπροσωπούν κυρίως τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ άφησε αιχμές για κατευθυνόμενη κριτική που παίρνει γραμμή από την αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό, απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης «να είναι λίγο πιο σοβαρές».

Επιπλέον, ο Σταμάτης Βαρδαρός αντέδρασε και στις αιτιάσεις περί ενός κρατικοδίαιτου συστήματος. «Είναι λιγότερο κρατικοδίαιτο το σύστημα των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που παίρνουν 110 εκατομμύρια ετησίως από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για να συμπληρώνουν τις επισκέψεις τους ή τις συνταγογραφήσεις τους, τις δύο-τρεις πρώτες μέρες κάθε μήνα;» διερωτήθηκε.

Εκπληξη πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους έκαναν… άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν «ιδεοληψίες».

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ. Ετσι, στο μέλλον το δίκτυο των ιδιωτών γιατρών θα ενισχυθεί με επιπλέον 2.000 συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα και συμβάσεις με οδοντιάτρους. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι πολιτικές βολές, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει –αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ –ότι «ακούσαμε ένα κήρυγμα κοινωνικού δαρβινισμού προχθές. Κι αυτό αφορά και την υγεία». Και σχολίασε ότι «εδώ έχουμε μία θεμελιώδη διαφορά», καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της ισότητας και στην υγεία.