«Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;» Η κραυγή μίσους προς την Μάγδα Φύσσα μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, διαπέρασε την αίθουσα του Εφετείου κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής. Μια κραυγή τυφλού φανατισμού και μισαλλοδοξίας που πέρα από την χυδαιότητα της, διέσχισε το χώρο και τον χρόνο αποτυπώνοντας δεκαετίες ταραγμένης μετεμφυλιακής ιστορίας.

Προκλητικοί και αμετανόητοι, όπως κάθε φορά, εμφανίσθηκαν Χρυσαυγίτες και εκείνη την Τρίτη στις 14 του περασμένου Φεβρουαρίου στο Εφετείο εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον της μητέρας του Παύλου Φύσσα και προσβάλλοντας τη μνήμη του θύματος.

Στη διαδικασία της δίκης πού συνεχίζεται και στις σελίδες της ογκώδους δικογραφίας ξεδιπλώνεται το σκηνικό της άγριας δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, ξημερώματα της 17ης προς τη 18η Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι.

Αναβιώνει η βίαιη σκηνή με το νεαρό ζευγάρι τον Παύλο και τη φίλη του να τρέχουν καταδιωκόμενοι από ένα μπουλούκι εξαγριωμένων Χρυσαυγιτών οι οποίοι ήσαν εφοδιασμένοι με ρόπαλα και σιδερογροθιές.

Στην δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα που είχε ήδη διαμορφωθεί, η μοιραία κίνηση ήταν πια θέμα χρόνου. Και ήρθε από το χέρι του 45χρονου( τότε) Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος κάρφωσε το στιλέτο κατευθείαν στην καρδιά του Παύλου. Στα λίγα δευτερόλεπτα ζωής που του απέμειναν, ο Παύλος πρόλαβε και υπέδειξε τον δολοφόνο τον Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος είχε προλάβει και είχε πετάξει το ματωμένο μαχαίρι κοντά στο αυτοκίνητο του πριν οι αστυνομικοί του φορέσουν χειροπέδες.

Ο Παύλος Φύσσας σωριάσθηκε νεκρός στην αγκαλιά της φίλης του που μάταια προσπαθούσε να τον επαναφέρει . Όταν μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να του προσφέρουν καμία βοήθεια παρά μόνο να διαπιστώσουν το θάνατο του. Όπως ανέφεραν το πλήγμα που δέχθηκε ήταν χτύπημα επαγγελματία το οποίο δεν είχε σκοπό απλώς να τον τραυματίσει ,αλλά να του στερήσει τη ζωή.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, αποτέλεσε σταθμό ώστε να αποκαλυφθεί η δράση της Χρυσής Αυγής και να δρομολογηθούν διώξεις.

Μετά από εισαγγελική έρευνα στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία – καταπέλτης της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Οι ποινικές διώξεις έφθασαν στην κορυφή της πυραμίδας στον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο ενώ βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της προφυλακίσθηκαν με τη βαριά κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα με το κύμα διαμαρτυριών και αποτροπιασμού που ξεσήκωσε, έγινε ο σημείο καμπής ώστε να έρθουν στο φως στοιχεία για τον ιστό της αράχνης που είχε αναπτυχθεί σε λαϊκές –εργατικές συνοικίες .Στην δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρίες για τάγματα εφόδου με στρατιωτικούς σχηματισμούς ,για «εκπαιδευτικές » κατασκηνώσεις με στρατιωτική δομή, στολές παραλλαγής και ναζιστικούς χαιρετισμούς, για πυρήνες και πυρηνάρχες και ακραία κηρύγματα μίσους.

Φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα ,αλλά η δικαίωση δεν έχει έρθει ακόμα καθώς η δικαστική διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Και οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι» σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας η οποία διοργανώνει την Δευτέρα «εκδήλωση ενημέρωσης και στήριξης, με κεντρικό άξονα τη δικαστική μάχη κατά της Χρυσής Αυγής, μια μάχη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.»

Στην ανακοίνωση της η οικογένεια επισημαίνει ότι: « Με αυτή την εκδήλωση, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα.Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος.»

Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας

Ο Παύλος ήταν παιδί εργατικής οικογένειας του Πειραιά Ο πατέρας του εργαζόταν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Και ο ίδιος ο Παύλος ,όταν τελείωσε το σχολείο είχε δουλέψει σε παρόμοιες εργασίες και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου.

Το μεγάλο πάθος του όμως ήταν η μουσική στην οποία αφοσιώθηκε. Ο ράπερ με το καλλιτεχνικό όνομα Killah P μέσω της μουσικής του εξέφραζε την ευαισθησία και τον συναισθηματισμό του καταγγέλλοντας τη βία, την κοινωνική αδικία και δηλώνοντας την συμπαράσταση του σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι στίχοι του, οι καταγγελίες ενάντια στο ρατσισμό, τον έφεραν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής. Ηταν στοχοποιημένος, στις μαύρες λίστες ,όπως φάνηκε, λόγω της αντιφασιστικής του δράσης . Και αυτός ακλόνητος συνέχισε να στέλνει τα μηνύματά του με τη μουσική. Δεν θα με διώξουν αυτοί από την γειτονιά μου, έλεγε συνέχεια Μέχρι που ήρθε το τέλος από τα τάγματα εφόδου, στην δολοφονική επίθεση που οργανώθηκε εναντίον του.

Το προφίλ του δράστη της δολοφονίας Γ Ρουπακιά.

Παιδί φτωχής οικογένειας μεταναστών. Οι γονείς του εργάζονταν στην Γερμανία και ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια με την γιαγιά του και την ετεροθαλή αδελφή του . Δεν σπούδασε ,δεν είχε κάποια κατάρτιση και έβγαζε το μεροκάματο με βαριές δουλειές κυρίως μεταφορικές στην ιχθυόσκαλα και αλλού.

Η πρώτη του επαφή με την Χρυσή Αυγή, όπως ο ίδιος ανέφερε στην απολογία του έγινε στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 .Πρόσθεσε δε ότι στην Χρυσή Αυγή τον οδήγησαν οι αντιμνημονιακές του θέσεις και η αγάπη του για την πατρίδα. Χαρακτήρισε τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή «χαλαρή » τονίζοντας ότι δεν είχε ούτε κάρτα μέλους. Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

Τα φωτογραφικά όμως ντοκουμέντα διαψεύδουν και αποκαλύπτουν τη δράση και τις επαφές του. Φωτογραφικά ντοκουμέντα με τις «εκδρομές » όπως τις χαρακτήρισε εκδηλώσεις μίσους στον ποταμό Νέδα και στον Μελιγαλά όπου Χρυσαυγίτες εξύβρισαν και εκδίωξαν ακόμα και τους ομιλητές.

Στις 18 Μαρτίου του 2016 , οι πόρτες της φυλακής άνοιξαν για τον Γιώργο Ρουπακιά, λόγω παρέλευσης του ανώτερου επιτρεπτού, σύμφωνα με τον νόμο ορίου προσωρινής κράτησης.

Ο Γ. Ρουπακιάς αποφυλακίσθηκε με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, όπως να παραμένει σε κατ οίκον περιορισμό, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατά τις ημέρες της δικασίμου με αστυνομική συνοδεία.

Η οικογένεια Φύσσα απάντησε τότε στην αποφυλάκιση του« καθ ομολογία δολοφόνου» με ένα βίντεο «Απολογίες Ρουπακιά, Χρυσή Αυγή και πραγματικότητα» . Το βίντεο τελείωνε με την εικόνα του ματωμένου σουγιά και τη λεζάντα «Οι δολοφόνοι ζουν ανάμεσά μας».