Δεδομένη είναι, σύμφωνα με ειδικούς, η διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Και όπως λένε, ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ζήσει για αρκετό διάστημα με την εικόνα του μαύρου να απλώνεται σε πολλές περιοχές του Σαρωνικού.

Εύλογα λοιπόν τίθεται μια σειρά από ερωτήματα. Πότε θα υπάρξει αποκατάσταση τις ζημιάς που προκλήθηκε; Κινδυνεύει ο κόσμος που κολυμπάει στις παραλίες που έχουν μαυρίσει; Ποια είδη κινδυνεύουν περισσότερο; Είναι επικίνδυνη η κατανάλωση ψαριών; Τι θα γίνει με τους ψαράδες που ψαρεύουν στον Σαρωνικό;

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «ανοιχτή πληγή» που εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, η μόλυνση πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς οι τοξικές ουσίες θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν το κολύμπι σε όσες ακτές έχουν μαυρίσει και στις γειτονικές τους.

«Τα δερματολογικά προβλήματα –δερματίτιδα, εκζέματα αλλά και ερεθισμός στα μάτια –είναι οι πλέον συχνοί ερεθισμοί στην περίπτωση που ο ανθρώπινος οργανισμός έρθει σε επαφή με το μαζούτ», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Οπως λέει, «το μαζούτ είναι «δηλητήριο» και για τα μαλλιά, καθώς η συχνή επαφή προκαλεί βλάβη στις τρίχες, η οποία σταδιακά οδηγεί σε τριχόπτωση».

Οι γαστρεντερικές διαταραχές (εμετοί και διάρροιες) στην περίπτωση κατάποσης του δηλητηρίου που μολύνει τις ακτές είναι ακόμη ένας σοβαρός κίνδυνος, με τον Αναστάσιο Σπαντιδέα να επιμένει ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις ακτές που έχουν υποστεί περιβαλλοντική μόλυνση.

Επιπλέον, μέτρα προφύλαξης οφείλουν να λάβουν οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, «καθώς υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης κρίσης βήχα ή άσθματος».

Πού απαγορεύεται η κολύμβηση

Λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει χθες σχετική οδηγία, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση της κολύμβησης, ενώ νωρίτερα ο Ανδρέας Ξανθός είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του ότι αντίστοιχη απαγόρευση θα ισχύσει και για το ψάρεμα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημείωσε, θα πρέπει να εντοπιστεί αμέσως ο «βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης». Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας απαγορεύεται η κολύμβηση:

1. Από την σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας

2. Στις ακτές της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3. Σε όλες τις ακτές του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές του Δήμου Γλυφάδας

Κίνδυνος για τη διατροφική αλυσίδα

Στο μεταξύ, ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει η ρύπανση στη διατροφική αλυσίδα.

«Οι τοξικές ουσίες θα μολύνουν τα ψάρια, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πληθυσμό. Και αυτό διότι η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού λειτουργεί σωρευτικά, με αποτέλεσμα η σημερινή περιβαλλοντική ρύπανση να συσχετιστεί στο μέλλον με εκδήλωση καρκίνου» τονίζει ο Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ Κώστα Παπακωνσταντίνου, «κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα γίνει η αποκατάσταση της ζημιάς επειδή δεν ξέρουμε την ακριβή ποσότητα των καυσίμων που διέρρευσαν στη θάλασσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ελάχιστο διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας θα κυμανθεί –τουλάχιστον –από πέντε έως επτά μήνες».

Οπως λέει, από τη ρύπανση θα επηρεαστούν άμεσα –κατά κύριο λόγο –τα ψάρια που ζουν κατά μήκος των ακτών (τα λεγόμενα πετρόψαρα, όπως είναι ο χάνος, οι γοβιοί, η δράκαινα κ.ά.).

Κατά τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, το πλαγκτόν θα επηρεαστεί σίγουρα από τη ρύπανση. Και εδώ αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα, αφού τα ψάρια τρέφονται με αυτό και, έτσι, υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα.