«Θα καθαρίσουμε το πετρέλαιο σε 30 μέρες» λέει ο Κουρουμπλής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 18:02 |
«Θα καθαρίσουμε το πετρέλαιο σε 30 μέρες» λέει ο Κουρουμπλής

«Για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη σε έκταση ζημιά αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο για το θέμα της ρύπανσης μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ακόμη ότι «με κάθε τρόπο, όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε είναι σε επιφυλακή νύχτα-μέρα» και πρόσθεσε ότι «θα γίνει απορρύπανση ακτής και θαλάσσιου περιβάλλοντος». Επίσης ανέφερε ότι «το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας είναι εφικτό.»

Επιπλέον είπε ότι «καλέσαμε δημάρχους και βουλευτές της περιοχής. Είμαστε σε ανοιχτή επαφή με όσους έχουν να μας πουν τι να κάνουμε. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη. Μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση.»

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι «οι επιθεωρητές μου είπαν ότι δεν βρήκαν ψόφια πουλιά. Δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια. Σε 25-30 μέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός. Και στόχοι είναι να αντλήσουμε το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος, να καθαρίσουμε τις ακτές και τα βράχια»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είπε ότι «να αντιμετωπισουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους» προσθέτοντας ότι την «ταυτόχρονα με την διαδικασία σφράγισης του δεξαμενόπλοιου, στήνονταν τα φράγματα απορρύπανσης»

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήταν εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υπήρξε κινητοποίηση μετά το ναυάγιο τα ξημερώματα της Κυριακής και συμπλήρωσε ότι «η αντιμετώπιση πλέον γίνεται στις ακτές όπου έχει διαφύγει μαζούτ. Το κόστος της επιχείρησης θα το πληρώσει ο υπεύθυνος της διαρροής. Έχει εφαρμοστεί ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Υπήρξε επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο (ΕΕ) για έγκριση δαπανών». Ακόμη ανέφερε ότι «η χώρα μας σε συνεργασία με Κύπρο & Ισραήλ προετοιμάζει σχέδιο απορρυπάνσεων για τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Οι δράσεις μας θα αφορούν όλη τη Μεσόγειο & όχι μόνο, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε σύγχρονα προβλήματα.»

4
Κκ
14/09/2017 19:52
ΑΡΧΙ -ΚΟΠΡΙΤΕΣ , ΜΕ 2,500 ΤΟNΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΥΣΚΑΤΑ ....ΕΞΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ . ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΣΧΕΔΙΟ ? ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΓΕΜΑΤΑ CRUDE ΑΠΟ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ .....
αμν
14/09/2017 19:09
η αυτοκτονική κυβέρνηση της αφασίας και της ανεπάρκειας
ταλαίπωρος έληνας
14/09/2017 19:09
Είναι προφανές, ότι η ρύπανση στο Σαρωνικό δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί, επειδή δεν υπάρχουν ούτε τα κατάλληλα μέσα αλλά ούτε και η απαραίτητη τεχνογνωσία. Η ενημέρωση περιορίζεται σε ανταλλαγή κατηγοριών και ως συνήθως διασπορά λανθασμένων συμπερασμάτων σε όλες τις κατευθύνσεις. Προφανώς ο Σαρωνικός καθώς και όλη η χώρα είναι ανοχύρωτοι σε κάθε μορφή θαλάσσιας μόλυνσης. Το πετρέλαιο μολύνει τον Σαρωνικό και αποτελεί εστία κινδύνων όχι μόνο για τα πουλιά και τα ψάρια αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της Αττικής. Το πετρέλαιο δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμάκι. Η οικολογική καταστροφή και μόλυνση του φυσικού περιβάλοντος συνετελείται από ένα δεξαμενόπλοιο ηλικίας 45 έτων,.ένα ακόμη πλοίο φέρετρο, που στο μέλλον θα αποτελεί ένα ακόμα ναυάγιο προς επίσκεψη. Το δεξαμενόπλοιο δεν επιτρέπεται να φέρει την ονομασία Αγία Ζώνη ΙΙ. Θα πρέπει να μετονομασθεί σε Μαύρη Οικολογική Καταστροφή και να ανασυρθεί το συντομότερο προκειμένου να εκτεθεί σε κοινή θέα και οι νεοέλληνες να διαπιστώσουν τι σαπιοκάραβα μολύνουν τις θάλλασες μας. Για την κατάσταση, που επκρατεί στην χώρα μας δεν φταίνε οι άλλοι, παρά μόνον εμείς!!!
Α
14/09/2017 18:51
Σε 30 μερες;;;; Ποσο βαθεια νυχτωμενοι παιζει να εισαστε ρε ερασιτεχνες;;;;