«Για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη σε έκταση ζημιά αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο για το θέμα της ρύπανσης μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ακόμη ότι «με κάθε τρόπο, όλες οι δυνάμεις που διαθέτουμε είναι σε επιφυλακή νύχτα-μέρα» και πρόσθεσε ότι «θα γίνει απορρύπανση ακτής και θαλάσσιου περιβάλλοντος». Επίσης ανέφερε ότι «το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το υπουργείο Ναυτιλίας είναι εφικτό.»

Επιπλέον είπε ότι «καλέσαμε δημάρχους και βουλευτές της περιοχής. Είμαστε σε ανοιχτή επαφή με όσους έχουν να μας πουν τι να κάνουμε. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη. Μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση.»

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι «οι επιθεωρητές μου είπαν ότι δεν βρήκαν ψόφια πουλιά. Δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια. Σε 25-30 μέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός. Και στόχοι είναι να αντλήσουμε το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος, να καθαρίσουμε τις ακτές και τα βράχια»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είπε ότι «να αντιμετωπισουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους» προσθέτοντας ότι την «ταυτόχρονα με την διαδικασία σφράγισης του δεξαμενόπλοιου, στήνονταν τα φράγματα απορρύπανσης»

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήταν εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υπήρξε κινητοποίηση μετά το ναυάγιο τα ξημερώματα της Κυριακής και συμπλήρωσε ότι «η αντιμετώπιση πλέον γίνεται στις ακτές όπου έχει διαφύγει μαζούτ. Το κόστος της επιχείρησης θα το πληρώσει ο υπεύθυνος της διαρροής. Έχει εφαρμοστεί ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Υπήρξε επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο (ΕΕ) για έγκριση δαπανών». Ακόμη ανέφερε ότι «η χώρα μας σε συνεργασία με Κύπρο & Ισραήλ προετοιμάζει σχέδιο απορρυπάνσεων για τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Οι δράσεις μας θα αφορούν όλη τη Μεσόγειο & όχι μόνο, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε σύγχρονα προβλήματα.»