Αφαιρέθηκαν Γαλάζιες Σημαίες από 19 ελληνικές ακτές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2017 19:20 |
Αφαιρέθηκαν Γαλάζιες Σημαίες από 19 ελληνικές ακτές

Δεκαεννέα βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, αν και η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, όπως αναφέρεται, εξαιρετική.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Τα μέλη της εθνικής επιτροπής κρίσεων και η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι 19 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:
- Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα
- Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική
- Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο
- Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι
- Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα
- Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα
- Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι
- Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι
- Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη
- Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία
- Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
- Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
- Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
- Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
- Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
- Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική
- Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
- Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
- Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

Παρά το γεγονός ότι τα νερά στις ακτές χαρακτηρίζονται ποιοτικώς εξαιρετικά όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, Δαρεία Βουρδουμπά, «…παρά ταύτα, οι αξιολογητές κατά την διάρκεια απροειδοποίητων επισκέψεών τους διαπίστωσαν θέματα , σε όλες τις ακτές που αποσύρθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες, που άπτονται των προϋποθέσεων και αφορούν μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα, την ασφάλεια των λουομένων, δράσεις περιβαλλοντικές και δυνατότητες πληροφόρησης επισκεπτών και λουομένων».

Όπως ανέφερε η κα Βουρδουμπά «οι ακτές δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης για Γαλάζια Σημαία το έτος 2018 εκτός φυσικά από περιπτώσεις όπως για παράδειγμα θέσης ναυαγοσώστη, που ενώ είχαν γίνει οι διαδικασίες, υπήρξαν κολλήματα που ως αποτέλεσμα είχαν την έλλειψη των συγκεκριμένων αναγκαίων ατόμων που αφορά φυσικά και την ασφάλεια λουομένων. Τέτοιες περιπτώσεις θα εξετασθούν από την επιτροπή.

Στις περιπτώσεις όμως που δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι προϋποθέσεις και οι όροι δυστυχώς για την επόμενη χρονιά χάνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης».

6
η χώρα ΜαΪμού
14/09/2017 00:02
Στη χώρα Μαϊμού ζούμε, πάρτε το απόφαση! Ούτε καν τριτοκοσμική!!!!
Katharos ouranos astrapes den fobatai
12/09/2017 06:42
"Αχ πως μ αρεσει να κολυμπαω στα βρωμονερα παρεα μ αδειανα κονσερβοκουτια..."
Τι χρώμα σημαία παίρνουν τα σαλόνια μας????
13/09/2017 11:30
Yποθετω σου αρέσει επίσης να ακούς 15 σκύλους να γαβγίζουν όλοι μαζί, γιατί οι ιδιοκτήτες τους τους έχουν στο μπροστά μπαλκόνι και την μπροστά αυλή. Κάνουν βλέπεις διαγωνισμό δυνατότερη φωνής....
Μειον
12/09/2017 06:40
Υπαρχει καλλιτερο πραγμα απ το κολυμπι στις ελληνικες θαλασσες με τους οχετους να ριχνουν τα σκατα απο τις παραθαλασσιες κατοικιες 50 μετρα απο τις παραλιες; Ο Ελληνας αγαπα το κολυμπι διπλα στο σκατο του γειτονα. Αρκει να υπαρχει η γαλαζια σημαια...
Τι χρώμα σημαία παίρνουν τα σαλόνια μας????
13/09/2017 11:22
Ενώ το να πατάς τα σκατα του σκύλου του γείτονα, πού τον τραβάει και τον φέρνει στην πορτα σου, αντί να τον κρατήσει στην δική του, και να τα φέρνεις στο χαλί σου που παίζει το παιδί σου...
Οι κατακτιτες
13/09/2017 10:45
Δεν ειναι μονο αυτα. Τα ξενοδοχεια και τα παραοαλασια ρεστοραν εγιναν κατακτιτες στις παραλιες βαζοντας τις ομπρελες τους αν ηταν δυνατον και μεσα στο νερο. Και ολα αυτα με την εβλογια της πολιτειας η του καθε δημου, ουτως ωστε να μη μπορει καπιος να ξαπλωσει χωρις να πλεροσει εχει η δεν εχει δυνατοτητα. Αυτο ειναι απαραδεχτο.