Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι κατατίθενται οι αιτήσεις των γιατρών για τη στελέχωση των νέων Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Τα στοιχεία που διαθέτουν οι ιατρικοί σύλλογοι καταρρίπτουν τις μεγάλες κυβερνητικές προσδοκίες για μια επαναστατική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που (μεταξύ άλλων) θα αποτελούσε επαγγελματικό πόλο έλξης για τους νέους γιατρούς.

Η παράταση που έδωσε το υπουργείο Υγείας για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής εκπνέει στα τέλη της εβδομάδας, όμως μετά βίας έχει καλυφθεί το 1/3 των θέσεων που αφορούν τη στελέχωση των ΤΟΜΥ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), έως την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί μόλις 77 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΣΑ έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το νέο σύστημα στην ΠΦΥ θα αποδειχθεί Βατερλώ, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα». Χαμηλό ενδιαφέρον καταγράφεται αντιστοίχως και στον Πειραιά, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Νίκο Πλατανησιώτη να επισημαίνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ασθενείς δύο ταχυτήτων. Μάλιστα, πέραν των αντιρρήσεων του ιατρικού κλάδου, ο ίδιος προβλέπει ότι την πλάτη τους στο νέο σύστημα θα γυρίσουν σταδιακά και οι πολίτες. «Και αυτό διότι δεν θα έχουν πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς, παρά μόνον στους γενικούς. Μοιραία θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα στραφούν στη λύση της ιδιωτικής ασφάλειας και οι υπόλοιποι που θα εγκλωβιστούν σε παροχές υγείας χαμηλής ποιότητας».

Στην Πάτρα πάλι, έχουν «ανοίξει» 50 περίπου θέσεις γιατρών, όπως όμως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια συνεχίζει έστω και στο παρά πέντε να αναζητά παθολόγους ή γενικούς γιατρούς. Είναι ενδεικτικό ότι, στον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας είχαν απευθυνθεί έως την περασμένη εβδομάδα μόλις 20 ειδικευμένοι ιατροί για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση. Από αυτούς φαίνεται ότι λιγότεροι από τους μισούς προχώρησαν στο μεταξύ σε υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η εικόνα φαίνεται να είναι ακόμη πιο απογοητευτική στον Βόλο, όπου έως και τα τέλη Αυγούστου είχε κατατεθεί μόνον μία αίτηση, όπως και στο Αγρίνιο.

Αγκάθι οι μισθοί. Ούτε η Θεσσαλονίκη αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της πόλης Θανάση Εξαδάκτυλο, ο οποίος επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι η απροθυμία των γιατρών δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Ο μισθός αντιστοιχεί με το επίπεδο αμοιβής ενός επιμελητή α’ (περί τα 1.500 ευρώ), δεδομένου όμως ότι ο γιατρός θα εισαχθεί στο σύστημα ως αυτοαπασχολούμενος με μπλοκάκι, το καθαρό μηνιαίο εισόδημά του δεν θα ξεπερνά τα 800 ευρώ για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση», διευκρινίζει ο Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Και προσθέτει ότι ούτως ή άλλως το εγχείρημα στηρίζεται οικονομικά σε πήλινα πόδια. Το ετήσιο κόστος των δομών θα ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα θα χρειάζεται πενταπλάσιους πόρους, με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ να διαρκεί μόνο τέσσερα χρόνια.