Ακραίες καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου καθώς από την αρχή του καλοκαιριού, ανήμποροι, βλέπουν πευκόφυτες εκτάσεις, καλλιέργειες και περιουσίες να παραδίδονται στις φλόγες και τα σπίτια τους να βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Η Ζάκυνθος είναι το νησί που περνάει φέτος τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον πύρινο εφιάλτη. Από την αρχή του καλοκαιριού στο νησί έχουν ξεσπάσει 82 δασικές φωτιές, καταρρίπτοντας ένα θλιβερό ρεκόρ καταστροφής. Σύμφωνα δε με τις μέχρι τώρα συντηρητικές εκτιμήσεις, οι καταστροφές από τις φωτιές που έπληξαν τη Ζάκυνθο εκτιμώνται σε τουλάχιστον 25.000 στρέμματα κυρίως πευκόφυτης έκτασης στο βόρειο τμήμα του νησιού και καλλιεργειών. Το τελευταίο τριήμερο, με κορύφωση το Σάββατο, ξέσπασαν επτά δασικές πυρκαγιές.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των αρμοδίων της δασοπυρόσβεσης καθώς, αν και από την αρχή του καλοκαιριού φαινόταν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο μέτωπο των πυρκαγιών, ότι το νησί είχε μπει στο στόχαστρο, δεν φρόντισαν εγκαίρως να καταρτίσουν ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, αντιπυρικής ετοιμότητας για την περιφρούρηση και τη θωράκιση του νησιού.

Τις πρώτες κρίσιμες ώρες κατά την έναρξη του μεγάλου μετώπου, στις περιοχές Αναφωνήτρια και Ανω Βολιμές, κινητοποιήθηκαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τα εναέρια μέσα μετά τη δύση του ηλίου σταμάτησαν τις επεμβάσεις και το έργο της κατάσβεσης αφέθηκε στις ομάδες των πυροσβεστών που μαζί με κατοίκους προσπαθούσαν να οργανώσουν αντιπυρικές ζώνες.

Χρειάστηκε να περάσουν ώρες μέχρι να ενισχυθούν οι δυνάμεις και μόλις χθες το πρωί με δρομολόγιο φεριμπότ «αποβιβάστηκαν» στο νησί πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές της χώρας.

ΕΡΓΟ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ. Τα συνεχή μπαράζ πυρκαγιών που καταστρέφουν το νησί έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό ως προς τις συνθήκες και συνηγορούν υπέρ του ότι οι περισσότερες δεν οφείλονται σε τυχαία συμβάντα, δεν προκλήθηκαν από αμέλεια, αλλά ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών που για άγνωστο λόγο έχουν βάλει στο στόχαστρο το νησί.

Ο δήμαρχος του νησιού δηλώνει ανοιχτά ότι πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων η φωτιά στην περιοχή Αναφωνήτρια ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρεις εστίες. Μέσα σε έναν μήνα άλλωστε, σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, ξέσπασαν η μία μετά την άλλη 30 πυρκαγιές ζώνοντας το νησί. Εντύπωση προκαλεί ότι οι περισσότερες δασικές φωτιές ξέσπασαν στο βόρειο τμήμα του νησιού και όχι σε περιοχές-φιλέτα, τα οποία ευνοούν σχέδιο οικοπεδοποιήσεων.

Χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση «έπιασε επ’ αυτοφόρω» δύο άτομα με μηχανάκια τα οποία επιχειρούσαν να ανάψουν νέες φωτιές σε ό,τι είχε απομείνει στη φλεγόμενη ζώνη δυτικά των Μαριών.

Εφιαλτικές ώρες. Η πιο καταστροφική πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στο νησί ήταν αναμφισβήτητα αυτή που ξέσπασε προχθές στις περιοχές Αναφωνήτρια – Ανω Βολιμές Ζακύνθου. Η φωτιά λόγω των συνεχών αλλαγών του ανέμου επεκτάθηκε αμέσως και έφθασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών του οικισμού Αναφωνήτρια. Οι φλόγες έφθασαν τα δέκα μέτρα, ενώ καπνοί σκέπασαν όλη την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα και πλησίασαν την παραλία.

Η κατάσταση ήταν τόσο αποπνικτική που παγιδεύτηκαν τουρίστες που είχαν αφήσει τα αυτοκίνητά τους στον παραλιακό δρόμο. Χρειάστηκε να οργανωθεί επιχείρηση σωτηρίας ούτως ώστε περίπου εκατό άτομα, κυρίως τουρίστες, να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Στον οικισμό Αναφωνήτρια, το κύριο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς κατέστρεψε τουλάχιστον δύο σπίτια και δύο καταστήματα. Οι φλόγες έζωσαν απειλητικά το γνωστό Μοναστήρι, ενώ πέρασαν ξυστά από τις αυλές σπιτιών.

Η δοκιμασία για τους κατοίκους της περιοχής δεν έχει περάσει. Παρά τις προσπάθειες, η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ εξακολουθούσε να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανένα κομμάτι της δεν είχε οριοθετηθεί. Παράλληλα, νέες εστίες ξεσπούσαν και στα νότια του νησιού προκαλώντας μεγάλη διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οπως αναφέρουν ειδικοί, το σημαντικότερο είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί καθώς το πευκοδάσος θα χρειαστεί χρόνια να αναγεννηθεί, ενώ μεγάλη θα είναι η διαταραχή στο οικοσύστημα.