Παράταση για έναν μήνα –θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου αντί 1ης Σεπτεμβρίου –παίρνει η εφαρμογή της απόφασης του ΕΟΠΥΥ που φέρνει αλλαγές στις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του Οργανισμού επιχειρεί αφενός να κερδίσει χρόνο και αφετέρου να ρίξει τους τόνους στην κόντρα που έχει ξεσπάσει, στρογγυλεύοντας ήδη από χθες τις… γωνίες στις προωθούμενες αλλαγές. Ειδικότερα και σύμφωνα με την αρχική απόφαση –που μπαίνει προσωρινά στον πάγο –καθοριζόταν ως μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού τα 20 ραντεβού.

Στόχος του Οργανισμού, όπως αναφερόταν στην αρχική σχετική οδηγία –η οποία κοινοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου με στόχο να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου –είναι να μπει φρένο στο φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των 200 επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα.

ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ. Και αυτό διότι αποτελούσε… κοινό μυστικό ότι η (αδικαιολόγητη, σε κάποιες περιπτώσεις) εξάντληση του πλαφόν των ραντεβού έχει ως αποτέλεσμα να χρεώνονται από την τσέπη τους (ακόμη και 20 ευρώ) εκείνοι οι ασφαλισμένοι που χρειάζονταν άμεσα να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό τους. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ψάρεψε το ηλεκτρονικό σύστημα e-ΔΑΠΥ και είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του καλοκαιριού συνθέτουν μαύρη εικόνα για μερίδα γιατρών, οι οποίοι φαίνεται να έκαναν κατάχρηση των ραντεβού εις βάρος των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου γιατροί περνούσαν στο σύστημα συνταγές ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό η ίδια πρόταση του Οργανισμού καθιέρωνε και ελάχιστο χρόνο επίσκεψης ανά ασθενή, με… κόκκινη γραμμή τα 15 λεπτά της ώρας. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των 5.500 συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ», συμπληρώνοντας ότι το κύμα των προωθούμενων αλλαγών θα οδηγήσει σε «αυξημένη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων».

Πιο συγκεκριμένα η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ότι το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε πολλές περιοχές της χώρας και συνεπώς «αυτή η ανάγκη δεν καλύπτεται όπως και να εφαρμοστεί ο επιμερισμός του».

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σε πάνω από 30 νομούς οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών οδηγούν στο να εξαντληθούν οι δωρεάν 200 επισκέψεις μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε ημερολογιακού μήνα.

Παράλληλα, τα μέλη της Ενωσης διερωτώνται: «Ενας κλινικός ιατρός όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση μπορεί να εξετάσει πολλούς περισσότερους από 20 ασθενείς την ημέρα. Ο 21ος ασθενής κάθε ημέρας λοιπόν θα εξυπηρετείται ιδιωτικά;».

Στο μεταξύ, «αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) Φώτιος Ν. Πατσουράκος το ψαλίδισμα του χρόνου εξέτασης, ορίζοντας ως ταβάνι τα 15 λεπτά.

Μάλιστα και σύμφωνα με τους γιατρούς το «χρονόμετρο» αυτό θα οδηγούσε σε τραγελαφικές καταστάσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, με τον Πατσουράκο να επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι ο κάθε ασθενής έχει ξεχωριστές ανάγκες και πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως.

«Ο χρόνος εξέτασης μπορεί να περιορίζεται σε μόλις πέντε λεπτά –εάν για παράδειγμα ο ειδικός πρέπει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων –ή να ξεπερνά ακόμη και τα 45 λεπτά για πιο σοβαρά περιστατικά. Συνεπώς, οι περιορισμοί αυτοί είναι ανεφάρμοστοι», σημειώνει.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Οι αντιρρήσεις του κλάδου τέθηκαν από τους εκπροσώπους τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατά τη χτεσινή πρωινή συνάντηση των δύο πλευρών στα γραφεία του Οργανισμού στο Μαρούσι, με τους γιατρούς να κερδίζουν στα σημεία.

Ετσι, μεσολάβησαν κάποιες ώρες και αργά το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε νέα τροποποιημένη ανακοίνωση με την οποία… στρογγυλεύει τις γωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, το 15λεπτο της εξέτασης παύει να είναι τόσο σφικτό αφού ο διοικητής του Οργανισμού. Σωτήρης Μπερσίμης προχώρησε σε σχετική διόρθωση κάνοντας λόγο για «ενδεικτικό μέσο χρόνο επίσκεψης».

Επιπλέον, καθορίζεται «ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς οι 100 επισκέψεις», κάνοντας έτσι πιο ελαστικό και το ημερήσιο πλαφόν των ραντεβού. Μάλιστα, ο Μπερσίμης ανοίγει ακόμη ένα παράθυρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων που λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον Οργανισμό, καθώς σημειώνει ότι από τα μέτρα «εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά».

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, η εφαρμογή του νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων και οι ιατρικοί σύλλογοι βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης. «Με τον νέο νόμο οι συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών θα είναι συλλογικού τύπου, με τους ιδιώτες γιατρούς να αμείβονται ανάλογα με τις ώρες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και όχι κατά πράξη και περίπτωση όπως ισχύει σήμερα». Ο ιατρικός κλάδος διεκδικεί «οι αμοιβές των γιατρών να διαμορφωθούν με κριτήρια όπως είναι η ειδικότητα και οι γεωγραφικές ανάγκες πλην του ωραρίου», συμπληρώνει.