Πικρές μνήμες από τη φονική πυρκαγιά του 2007 στη Ζαχάρω ξύπνησαν χθες το μεσημέρι από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα Ροδινά Ηλείας. Ανάστατοι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά σε μικρή απόσταση τα πρώτα σπίτια. Για προληπτικούς λόγους, κάτοικοι των χωριών Κωστομέρα και Ροδινά μετακινήθηκαν σε πιο ασφαλή σημεία. Περισσότερο κινδύνευσαν οι κάτοικοι των Ροδινών που είναι κοντά στην πλαγιά από όπου ξεκίνησε η φωτιά. Οι φλόγες έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού που καλύφθηκε από τους καπνούς, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε η φορά του ανέμου και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε. Το σημείο όπου κατέκαιγε η φωτιά μέχρι αργά χθες το βράδυ είναι πυκνό αναγεννημένο δάσος, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Από την ένταση της φωτιάς ένα πυροσβεστικό όχημα κινδύνευσε να περικυκλωθεί από τις φλόγες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν έγκαιρα να το εγκαταλείψουν ενώ έγιναν ρίψεις και από ελικόπτερο. Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν 3 Καναντέρ, 5 Πεζετέλ, ένα ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις με 17 οχήματα και ομάδα πεζοπόρων.

Και ενώ η πυρκαγιά μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη, το κύριο βάρος είχε πέσει κοντά στους οικισμούς όπου πυροσβέστες και κάτοικοι οργάνωναν αντιπυρικές ζώνες για να  αποτραπούν καταστροφές.

—Αντιμέτωπες με ένα ακόμα μέτωπο κοντά σε οικισμό στα Λεγραινά βρέθηκαν το μεσημέρι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική. Για την κατάσβεση από την αρχή της φωτιάς δύο ελικόπτερα έκαναν ρίψεις περιορίζοντας το μέτωπο χωρίς να κινδυνεύσουν σπίτια του οικισμού.