Απορρυθμισμένος εμφανίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος μετά τις πρόσφατες αλλαγές που προώθησε ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός τομέας της χώρας –ο ΕΟΠΥΥ –τόσο στον τρόπο αποζημίωσης των αναλώσιμων για τον σακχαρώδη διαβήτη (και όχι μόνον) όσο και στην κοστολόγησή τους.

Από 1ης Αυγούστου τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά άρχισαν κινητοποιήσεις –αορίστου χρονικού ορίζοντα –με άρση της πίστωσης για τα ιατροτεχνολογικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υλικά στον ΕΟΠΥΥ.

Μοιραία, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται όμηροι των κινητοποιήσεων, με τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη –υπολογίζονται σε 400.000 σε Αθήνα και Πειραιά –να εκφράζουν την αγωνία τους σχετικά με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Και αυτό διότι μερίδα των φαρμακοποιών της πρωτεύουσας αρνείται να εκτελέσεις τις συνταγές των ασθενών. Μάλιστα και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας, «έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου ασθενείς ξέμειναν από υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η κινητοποίηση των Συλλόγων ή των ομάδων ασθενών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν από το απόθεμα άλλων διαβητικών».

ΣΤΟ… ΣΥΡΤΑΡΙ ΟΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Ωστόσο, στις περισσότερες των

περιπτώσεων οι φαρμακοποιοί χορηγούν στους ασθενείς τα αναλώσιμα, κρατώντας ωστόσο στο… συρτάρι του φαρμακείου τις γνωματεύσεις των ασφαλισμένων, με στόχο να τις εκτελέσουν εικονικά όταν θα έχουν πλέον λήξει οι κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση αφορμή για τις κινητοποιήσεις, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ), είναι η πολύμηνη καθυστέρηση που εντοπίστηκε στην εξόφληση των επαγγελματιών του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου υπεγράφη η επέκταση της συλλογικής σύμβασης του Οργανισμού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), συμφωνία που έφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πλέον, οι πολίτες προμηθεύονται προϊόντα και υλικά, χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας –όπου προβλέπεται –μόνο τη συμμετοχή τους.

Πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά, όπως αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων, καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία διακινούνται πλέον (και) από τα φαρμακεία με τη δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ να υπολογίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.

Σημειωτέον ότι προτού ανάψει το πράσινο φως για την τοποθέτηση όλων των παραπάνω υλικών και συσκευών στα ράφια των φαρμακείων, ο κλάδος είχε να λαμβάνει κατά μέσο όρο περίπου 8 εκατομμύρια τον μήνα, κυρίως από τη διάθεση αναλώσιμων που χρειάζονται οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Παρά ταύτα, το αγκάθι που προέκυψε αφορά την καθιέρωση… κόφτη αναφορικά με την καθυστέρηση της εξόφλησης του κλάδου των φαρμακοποιών για τα συγκεκριμένα υλικά, καθώς σύμφωνα με τη σύμβαση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Σύμφωνα όμως με τους φαρμακοποιούς, ο ΕΟΠΥΥ αθέτησε τη συμφωνία επικαλούμενος προβλήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη λειτουργική εφαρμογή της νέας διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάρισης –που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος –στις υποβολές των φαρμακείων και αποτελούν κατά βάση απόρροια της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού στον Οργανισμό.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΕΔΩΣΑΝ. Μετά την πολύμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση του κλάδου, φάνηκε ότι οι πιέσεις των φαρμακοποιών απέδωσαν καθώς ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας αποδύεται πλέον σε αγώνα δρόμου για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο του ποσοστού της χώρας έχει εξοφληθεί το 85% των φαρμακείων για τον Ιανουάριο και το 82% για τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας –όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου –στον Πειραιά είχε εξοφληθεί το 91% των φαρμακείων για τον Ιανουάριο και το 90% για τον Φεβρουάριο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Αθήνα ήταν 86% και 80%.

Στη Θεσσαλονίκη τα σχετικά ποσοστά είχαν διαμορφωθεί έως την περασμένη Τετάρτη σε 87% και 90%.

Επιπλέον και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η εξόφληση για τις συνταγές που αφορούν τον Μάρτιο, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ροή των πληρωμών αναμένεται να ομαλοποιηθεί το φθινόπωρο.

Μάλιστα ο Οργανισμός προχώρησε και σε μία συμβολική κίνηση όταν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στα τέλη Αυγούστου οι φαρμακοποιοί θα έχουν αποπληρωθεί (και) για «τις υποβολές που κατατέθηκαν τον μήνα Ιούλιο και αφορούν δαπάνες φαρμάκου μηνός Ιουνίου».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ομως οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών της Αττικής και του Πειραιά δεν κάμφθηκαν. Η απάντηση ήταν άμεση, ανακοινώνοντας τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, εντείνοντας παράλληλα την αγωνία των ασθενών.

Εν τω μεταξύ, αιχμές αφήνει στο πρόσφατο δελτίο Τύπου της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τα κίνητρα των φαρμακοποιών. «Συμπεραίνουμε ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη συνέχιση αναστολής της πίστωσης από τα φαρμακεία της Αττικής. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη της Αττικής δεν θα γίνουν υποχείριο κανενός συμφέροντος», υπογραμμίζεται.

Σημειωτέον δε ότι ο Σύλλογος έχει αιτηθεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει ο Χρήστος Δαραμήλας στα «ΝΕΑ», στην περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων να ενεργοποιηθεί ένα «σχέδιο Β» που προβλέπει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Ο ίδιος ωστόσο διευκρινίζει ότι πρόκειται για ημίμετρο «καθώς, τα φαρμακεία του Οργανισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών της περιοχής».
ΝΕΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Το ψαλίδισμα των τιμών μείωσε τα κέρδη φαρμακοποιών και εταιρειών

Το… κύμα ανακοστολόγησης των τιμών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που εισήγαγε ο ΕΟΠΥΥ στα τέλη Ιουλίου φαίνεται να προκαλεί εξίσου μεγάλη αναταραχή στους κόλπους των φαρμακοποιών.

Η επιτροπή αξιολόγησης του Οργανισμού ύστερα από σχετική έρευνα κατέληξε σε έναν νέο τιμοκατάλογο συμπιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Τα παραδείγματα των αναλώσιμων υλικών για τον διαβήτη και τη μεσογειακή αναιμία περιγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το ψαλίδισμα που προκύπτει στις τιμές και συνεπακόλουθα στο κέρδος των φαρμακοποιών και των εταιρειών.

Ετσι για παράδειγμα οι καθετήρες αποσιδήρωσης μειώθηκαν από τα 30 στα 13 ευρώ. Αντίστοιχα οι ταινίες μέτρησης (50 strips) έπεσαν από τα 25 στα 19,5 ευρώ, ενώ οι σκαρφιστήρες (200 τεμάχια) από τα 20,31 στα 9,18 ευρώ. Από το… νυστέρι του ΕΟΠΥΥ στις τιμές των αναλώσιμων για τον διαβήτη αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχες ήταν οι μειώσεις και στα συμπληρώματα ειδικής διατροφής που λαμβάνουν ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις όπως είναι τα μεταβολικά νοσήματα, κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση, νόσος Πάρκινσον κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμής ενός προϊόντος ειδικής διατροφής που χορηγείται σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις (π.χ. μυασθένεια) μειώθηκε κατά 60 ευρώ (από 160,91 έπεσε στα 100 ευρώ). Η τιμή ενός άλλου προϊόντος που ανήκει στην ίδια θεραπευτική κατηγορία υπέστη μείωση τις τάξης του 50% καθώς από τα 198,92 ευρώ έπεσε στα 100 ευρώ.

Σημειώνεται δε, ότι η εξοικονόμηση του ΕΟΠΥΥ μετά τις περικοπές στα συμπληρώματα ειδικής διατροφής αναμένεται στα 22,3 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση (συνυπολογίζοντας δε και την εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τα αναλώσιμα για τον διαβήτη, τότε το ετήσιο… κέρδος ανέρχεται στα περίπου 55 εκατομμύρια).

Υπό το πρίσμα αυτό, τα στελέχη του Οργανισμού υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τελικοί αποδέκτες του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει θα είναι οι ασφαλισμένοι, επικαλούμενοι το παράδειγμα των 86 νέων εξετάσεων που εισήλθαν στο σύστημα αποζημίωσης πέρυσι, αποτέλεσμα της υποκοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων το 2015.

Και ενώ η επέκταση της συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στον ΠΦΣ και στον ΕΟΠΥΥ απαγορεύει στους φαρμακοποιούς να ζητούν από τους ασφαλισμένους να καλύψουν από την τσέπη τους την πιθανή διαφορά που προκύπτει από την τιμή του προϊόντος και τη μέγιστη τιμή αποζημίωσης του Οργανισμού, στα ταμεία των φαρμακείων εξελίσσεται μία διαφορετική ιστορία όπως καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου κάνουν λόγο για περιπτώσεις υποκοστολόγησης που αποτελούν «παραφωνία» καθώς οι φαρμακοποιοί αγοράζουν ιατροτεχνολικά υλικά και συμπληρώματα ειδικής διατροφής ακριβότερα από ό,τι τα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα την οικονομική τους ζημία. Παραδέχονται όμως ότι πρόκειται για εξαιρέσεις και όχι για τον κανόνα.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ειδικού βρεφικού γάλακτος που επικαλούνται, το οποίο οι φαρμακοποιοί αγοράζουν 43 ευρώ, όμως ο ΕΟΠΥΥ το αποζημιώνει με μόλις 30 ευρώ. Μάλιστα εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου έχουν ανάψει το… πράσινο φως στα μέλη τους να ζητούν την κάλυψη της διαφοράς στους ασφαλισμένους, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που δεν σημειωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι σχετικές διορθώσεις.

Στο μεταξύ, στάση αναμονής κρατά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που υποστηρίζει μεν την άρση της πίστωσης των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά στον ΕΟΠΥΥ.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση πληρωμών που όμως τείνει βελτιούμενο. Επιπλέον βρισκόμαστε σε στάδιο συζητήσεων για εκείνα τα προϊόντα των οποίων οι τιμές αποζημίωσης είναι πιο χαμηλές από αυτές με τις οποίες τις προμηθεύονται τα φαρμακεία. Συνεπώς, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη γενική συνέλευση του κλάδου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου και θα καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.