Εγκληματική ομάδα που, τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έως και προ δεκαπενθημέρου,διέπραττε κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων με «ειδίκευση» σε συγκεκριμένο μοντέλο, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σεεπιχείρηση, τις πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν εννέα μέλη της, και συγκεκριμένα οκτώ Ελληνες, ηλικίας 28 έως 30 χρόνων, κι ένας 36χρονος Αλβανός.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 11 κλοπές και μία απόπειρα, ενώέχουν κατασχεθεί 13 πολυτελή αυτοκίνητα, 10 δίκυκλα, ένα τζετ σκι και 8.195 ευρώ, ενώ ερευνώνται και άλλες παρόμοιες κλοπές. Από τη δράση της αυτήη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα εκτιμάται ότι αποκόμισε πάνω από 300.000 ευρώ. Γι’ αυτό και οτρόπος ζωής των μελών της ήταν πολυτελής, παρόλο που δεν εργάζονταν.

Στην πράξη, οι κατηγορούμενοιείχαν διακριτούς ρόλους: άλλος αναλάμβανε τον εντοπισμό οχημάτωνπου ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε πυλωτές. Αλλοι προχωρούσαν στην κλοπή τους, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό των αυτοκινήτων για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με GPS. Προς διευκόλυνση, μάλιστα, της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα, που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων.

Στη συνέχεια, άλλος επιφορτιζόταν με τη μεταφορά και προσωρινή αποθήκευσή τουςγια μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες) σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, και την κάλυψή τους με κουκούλες. Κατόπιν, είτε τα έκρυβεσε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφε στους ιδιοκτήτες τους, απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού.

Αλλος, τέλος, φρόντιζε γιατην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε η σπείρα να τα διαθέσει ως ανταλλακτικά, είτε απευθείας προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσε τους αριθμούς πλαισίου.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ίδιου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των αυτοκινήτων που αφαιρούσαν.

Παράλληλα, είχαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία.

Στην κατοχή της σπείρας κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιδιαίτερα προηγμένος, ώστε να γίνεται παρέμβαση στο λογισμικό των οχημάτων και να παρακάμπτονται τα συστήματα ασφαλείας που έχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Πρόκειται για εξοπλισμό που κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι προελεύσεως εξωτερικού και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Και στο παρελθόν, οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους είχαν συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα, αλλά αποφυλακίστηκαν σύντομα, καθώς κατηγορήθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος.

Και τώρα, σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, κατά περίπτωση για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές οχημάτων κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.