Η επαναφορά της Δικαιοσύνης σε… κανονική τροχιά, χωρίς βολές και ακραίες αντιπαραθέσεις που έχουν προκαλέσει θεσμικό τσουνάμι αντιδράσεων, είναι το ζητούμενο για όλους τους παράγοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς, αλλά και για το σύνολο του δικαστικού σώματος.

Από όποια αφετηρία κι αν επιχειρεί κανείς να προσεγγίσει το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών που συνδέεται με την ανεξαρτησία των δικαστών και τη λειτουργία του κράτους δικαίου, ένα είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι λειτουργοί της Θέμιδας: «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας».

Και ενώ οι σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας μοιάζουν να ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού εδώ και καιρό, τις τελευταίες ώρες υψηλόβαθμοι παράγοντες επιχειρούν να πέσουν οι τόνοι και να καταλαγιάσουν τα πνεύματα προς το συμφέρον της λειτουργίας του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης, που αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας και καταφύγιο των πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα μείζονα θεσμικά ζητήματα κυριάρχησαν και στην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στον εορτασμό της 43ης επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

«Η διάκριση της δικαστικής εξουσίας από τη νομοθετική και την εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο» ήταν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «μόνο υπό καθεστώς δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτή, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών σημαίνει, μεταξύ άλλων:

n Για τη νομοθετική εξουσία, τη θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.

n Για την εκτελεστική εξουσία, τη διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του κράτους δικαίου.

n Και για τη δικαστική εξουσία, την απονομή της δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν’ ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.

Τελείωσε η υπομονή του. Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου ήρθε λίγες ώρες μετά την ηχηρή και πρωτόγνωρη παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου έδωσε και πάλι το στίγμα του.

«Εκανα πολύ μεγάλη υπομονή, αλλά ήθελα να μιλήσω σήμερα που είναι η ημέρα της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός.

Πρόσθεσε δε πως «μετά τη σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) παρέμβαση εύχομαι να μη χρειαστεί να επανέλθω. Υπήρχαν και άγαρμπες παρεμβάσεις από τη μια πλευρά, αλλά και άκομψες απαντήσεις από την άλλη», για να προσθέσει πως «δεν χρειάζεται τέτοια επιθετικότητα. Και στο μέλλον θα υπάρξουν και καλές και κακές αποφάσεις».

Μάλιστα, αναφερθείς στα περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως είναι στο μυαλό του –και ειδικότερα το συνταγματικό Δικαστήριο. «Δεν έκανα τυχαία σήμερα αυτή την παρέμβαση. Εγώ έκανα αυτή την παρέμβαση σήμερα για να προλάβω όσα ακούγονται για δημοψήφισμα» σχολίασε με νόημα.

Το κάλεσμα του υπουργού. Τους τόνους στο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – Δικαιοσύνης θέλησε να ρίξει χθες και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σε δηλώσεις του επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τους δικαστές και έστειλε μήνυμα για αυτοσυγκράτηση.

Από τον Κορυδαλλό, όπου συμβολικά άρχισε το γκρέμισμα των φυλακών, ο Κοντονής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη τόνισε:

«Οσοι πολύ εύκολα εκδίδουν ανακοινώσεις και παρομοιάζουν τη χώρα μας με άλλες χώρες, στις οποίες καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην υπόθεση της Δικαιοσύνης, στην εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Τους καλώ λοιπόν σε αυτοσυγκράτηση και εύχομαι, επειδή οι ώρες που μεσολάβησαν μπορεί κάποιους να τους έκαναν σοφότερους, να ανακαλέσουν κατηγορίες οι οποίες είναι ανυπόστατες, αόριστες και στηρίζονται σε συνωμοσιολογικά σενάρια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους έλληνες δικαστές εμπράκτως –το τονίζω –υποστηρίζοντας και θεσμικά και κλαδικά αιτήματα των ελλήνων δικαστών. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει διότι αντιμετωπίζει με αίσθημα εμπιστοσύνης το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους σε δύσκολες συνθήκες».

Οι διοικητικοί δικαστές. Στο ίδιο μήκος κύματος, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση για την προστασία του κράτους δικαίου, κινήθηκαν χθες με ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί δικαστές.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών καταδικάζει απερίφραστα τις αντιθεσμικές και επικίνδυνες επιθέσεις εις βάρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Συνιστά όμως «αυτοπεριορισμό και αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτεί το κράτος δικαίου στη χώρα».

Με… άνεμο ηρεμίας εξάλλου περιμένει το δικαστικό σώμα και τις επιλογές των αξιότερων και ικανότερων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Απόφαση που αναμένεται να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προσεχώς. Και όπως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, «η διατήρηση του πολεμικού κλίματος μόνο κακός σύμβουλος μπορεί να είναι για τις επιλογές αυτές και μάλιστα στην κορυφή της Δικαιοσύνης».