Πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ είναι, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα έσοδα από την εφαρμογή του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οπως έγινε γνωστό την Τρίτη, μέχρι τώρα έχουν διατεθεί από την ΟΣΥ (λεωφορεία – τρόλεϊ ) 400.000 και από τη ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) 110.000 «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες, εκ των οποίων 15.000 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες αναμένεται να καταργήσουν σταδιακά το χάρτινο εισιτήριο, το οποίο αντικαθίσταται από την «ATH. ENA Card» και το «ATH. ENA Ticket».

Σημειώνεται ότι η «ATH. Card» ή, αλλιώς, η «έξυπνη» κάρταθα υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, καθώς και τα μειωμένα / ελευθέρας εισιτήρια.

Η κάρτα, που θα αποτελέσει το κύριο προϊόν κομίστρου του ΟΑΣΑ, θαείναι είτε προσωποποιημένη, είτε ανώνυμη. Η απρόσωπη κάρτα υποστηρίζει όλα τα είδη κομίστρου, μικρότερα της μηνιαίας κάρτας, καθώς και αποθηκευμένη αξία, πιθανότατα έως 25 ευρώ. Εάν χαθεί, δεν αντικαθίσταται και δεν αποζημιώνεται.

Αντίστοιχα, το «ΑΤΗ.ΕΝΑ TICKET» ή, αλλιώς, το πολλαπλό εισιτήριο προορίζεται κυρίως για τους μεμονωμένους και περιστασιακούς χρήστες, δηλαδή αυτούς που δεν χρησιμοποιούν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποθηκεύοντας συγκεκριμένο αριθμό τύπων κομίστρου (πχ το ημερήσιο των 4,5 ευρώ ή 5 ενιαία εισιτήρια σε 1 τεμάχιο).

Μέχρι στιγμής:

– Εχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πυλών σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ (γραμμές 1 του Ηλεκτρικού, 2 και 3 του Μετρό, στους σταθμούς Παλλήνη, Κάντζα, Κορωπί και Αεροδρόμιο του Προαστιακού και στον στόλο λεωφορείων και τρόλεϊ). Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση πυλών στους υπόλοιπους σταθμούς του Προαστιακού.

– Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του εξοπλισμού και από τον σταθμό Αεροδρομίου, στον οποίο διατίθενται αποκλειστικά «έξυπνα» εισιτήρια και κάρτες.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό πώλησης:

– Εχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 250 μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εξοπλισμός πώλησης εκδοτηρίων.

– Εχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τα νέα μηχανήματα Αυτόματης Εκδοσης στις γραμμές 1, 2, 3, Τραμ και Αεροδρόμιο, καθώς και σε σημεία της πόλης (ΚΤΕΛ κλπ).

Ηδη, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ:

– Λειτουργούν όλες οι πύλες των γραμμών 1, 2, 3 της ΣΤΑΣΥ και του αεροδρομίου και επικυρώνουν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

– Λειτουργούν όλα τα Αυτόματα Μηχανήματα και εκδίδουν και επαναφορτίζουν εισιτήρια και κάρτες.

– Ολα τα εκδοτήρια των σταθμών 1, 2, 3 εκδίδουν και επαναφορτίζουν εισιτήρια και κάρτες.

– Σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Τραμ όλα τα οχήματα έχουν εγκαταστημένο εξοπλισμό επικύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία.

– Ολες οι γραμμές της ΟΣΥ από το αεροδρόμιο (γραμμές Χ) εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

– Το εκδοτήριο της ΣΤΑΣΥ στο αεροδρόμιο εκδίδει μόνο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

– Εχει υλοποιηθεί και διατίθεται από τον παραπάνω εξοπλισμό η βάση προϊόντων του ΟΑΣΑ (ανώνυμες κάρτες, εισιτήρια 5 διαδρομών 90 λεπτών, αποθηκευμένη αξία).

– Από την έναρξη λειτουργίας του ΑΣΣΚ διατίθενται από τα εκδοτήρια του συστήματος «έξυπνα» εισιτήρια και ανώνυμες «έξυπνες» κάρτες (πακέτο 5 εισιτηρίων αξίας 1,40 ευρώ, ημερήσιο αξίας 4,5 ευρώ, 3 ημερών/τουριστικό, 5 ημερών, όλα τα εισιτήρια αεροδρομίου λεωφορείου ή Μετρό, τα ομαδικά εισιτήρια αεροδρομίου Μετρό 2-3 ατόμων και μετ’ επιστροφής).

Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, στις ανώνυμες κάρτες υπάρχει η δυνατότητα φόρτωσης και αποθηκευμένης αξίας.

Με την έκδοση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που έχει προταθεί από τον ΟΑΣΑ, θα διατίθεται από τον εξοπλισμό πώλησης του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» το πακέτο εισιτηρίων 10 + 1 δώρο.