Την ενεργοποίηση πόρων ενός δις ευρώ για έργα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακοίνωσαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας κ.κ. Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, από το ένα δις ευρώ δημόσιας δαπάνης (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) που είναι διαθέσιμα, τα 877 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων και περίπου 120 εκατ. ευρώ έργα για τα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα. Στο εξής όλα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα των έργων και την ετοιμότητα των δήμων.

Ήδη έχει δημοσιευθεί πρόσκληση 273 εκατ. ευρώ που αφορά σε έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, διαχείρισης βιοαποβλήτων κ.ά. Μέχρι στιγμής κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 140 εκατ. ευρώ και αφορούν έργα στο σύνολο της χώρας. Για κάποια, από αυτά υπογράφηκαν το τελευταίο διάστημα, ή υπογράφονται αυτές τις ημέρες οι συμβάσεις τους και έτσι ξεκινάει άμεσα η υλοποίησή τους, όπως υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης.

Στην Περιφέρεια Αττικής εκχωρήθηκαν 150 εκατ. ευρώ για υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, στα οποία μπορεί να περιληφθούν τα έργα στο Γραμματικό και στο Σχιστό.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες εκδόθηκαν δύο νέες προσκλήσεις 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση ώριμων έργων, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή τους.

Εξασφαλίστηκαν επίσης, 51 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός προσκλήσεων που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από εθνικούς πόρους για να υλοποιηθούν έργα που δεν είναι επιλέξιμα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπως η αποκατάσταση χωματερών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί τροπολογία για χρηματοδότηση έως και 100% των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης για τη μελέτη και ωρίμανση των απαραίτητων έργων.

Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) η έκδοση πρόσκλησης 24 εκατ. ευρώ συμπληρωματικά με τις δράσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα » Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), για τη δημιουργία πράσινων σημείων, με δικαιούχους τους δήμους.