Και ο καιρός τρελάθηκε! Ενα μίνι φθινόπωρο έζησε για δύο εικοσιτετράωρα στην καρδιά του καλοκαιριού η χώρα: χιονοθύελλα στον Ολυμπο, ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες, σφοδρή χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές, αλλά και χιλιάδες κεραυνοί ήταν το σκηνικό του καιρού, φαινόμενα που από σήμερα το μεσημέρι αρχίζουν να εξασθενούν.

Μετά τους δύο ισχυρούς καύσωνες που μετέτρεψαν τις προηγούμενες εβδομάδες τη χώρα σε καμίνι, έφτασε το καιρικό φαινόμενο «Μέδουσα», το οποίο άφησε πίσω του έναν νεκρό και μεγάλες καταστροφές.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να προκάλεσε αναστάτωση, ωστόσο δεν αποτελεί «φαινόμενο». «Σίγουρα το σύστημα αυτό θύμισε περισσότερο φθινόπωρο απ’ ό,τι καλοκαίρι. Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που συναντάμε κάτι τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι. Εχει συμβεί κι άλλες χρονιές. Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη κακοκαιρία από προηγούμενες είναι δύο βασικοί παράγοντες: Από τη μια, είναι η μεγάλη διάρκεια που είχε. Κράτησε ένα διήμερο, πρόκειται δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλες καταιγίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από την άλλη, είχε μεγάλη γεωγραφική έκταση, αφού τα καιρικά φαινόμενα κάλυψαν σχεδόν όλη τη χώρα, γεγονός που δεν είναι συνηθισμένο. Ανεπηρέαστες από το φαινόμενο έμειναν οι Κυκλάδες, η Κρήτη καθώς και τα Δωδεκάνησα» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ. Από σήμερα το μεσημέρι, βέβαια, η «Μέδουσα» αποχαιρετά τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό, όπως τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος, τις επόμενες ημέρες τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και τους ενισχυμένους βοριάδες, «γεγονός που σημαίνει ότι επιστρέφουμε σταδιακά στο καλοκαίρι». Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα μοντέλα πρόβλεψης καιρού, στα τέλη της εβδομάδας και ιδίως στις αρχές της επόμενης, η θερμοκρασία θα ανέβει, πάνω δε από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Από το πέρασμα της «Μέδουσας» μέσα σε λίγες ώρες «πνίγηκαν» περιοχές στη Θεσσαλία, τα νησιά των Σποράδων, η Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα η Χαλκιδική, αλλά και περιοχές της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Είναι ενδεικτικό πως ανάμεσα στις περιοχές με τη μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση ήταν η Ζαγορά Πηλίου –μέχρι χθες το απόγευμα κατέγραψε 142 χιλιοστά βροχής -, ο Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής (102 χιλιοστά βροχόπτωσης) αλλά και η Στενή Ευβοίας (85 χιλιοστά βροχόπτωσης).
Στη Χαλκιδική, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Νέο Μαρμαρά έως το Πόρτο Κουφό. Χθες, μέχρι αργά το βράδυ οι άνδρες της Πυροσβεστικής έκαναν συνεχείς αντλήσεις νερού, ενώ εκκενώθηκε και κάμπινγκ στην ακτή Αζάπικο, το οποίο πλημμύρισε. Η σφοδρή καταιγίδα ανάγκασε αρκετούς ξένους τουρίστες, κυρίως Βούλγαρους και Σέρβους, να εγκαταλείψουν τις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, αναζητώντας το επόμενο μέρος των διακοπών τους στο οποίο δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα. Πάντως, οι Δήμοι Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική καθώς και ο Δήμος Αγιάς στη Λάρισα έχουν ήδη κάνει αίτηση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μέσα σε μόλις δύο ώρες, η Πυροσβεστική στη Λήμνο έλαβε συνολικά 70 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ απεγκλώβισε και 20 άτομα από αυτοκίνητα. Μεγάλοι δρόμοι σε πολλές πόλεις της Κεντρικής ιδίως Ελλάδας μετατράπηκαν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά σε χειμάρρους.

Το βράδυ της Κυριακής, μάλιστα, οι θυελλώδεις άνεμοι στο Ρίο έκοψαν τους κάβους από φέριμποτ, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές βάρκες και φουσκωτά που ήταν δεμένα κοντά σε αυτό. Την ώρα που η καταιγίδα ήταν σε πλήρη εξέλιξη, στήθηκε επιχείρηση προκειμένου να δέσουν το ακυβέρνητο πλοίο.

Χθες το πρωί κάτοικοι σε περιοχές, όπως στην Καρδίτσα ή στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και κυρίως στο Μέτσοβο, είδαν –στην κυριολεξία –άσπρη μέρα από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, που προκάλεσε ωστόσο μεγάλα προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ 4 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ. Μέχρι και χιονοθύελλα έφερε μαζί της η «Μέδουσα». Χιόνια έπεσαν στον Ολυμπο, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν αναμενόμενο στο πλαίσιο αυτού του καιρικού συστήματος. «Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν αυτές τις δύο ημέρες στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ήταν κοντά στο 0, που δικαιολογούσαν τελικά τις χιονοπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Καϊμακτσαλάν, περίπου στα 2.000 μέτρα, η θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 4 βαθμοί Κελσίου» σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ, που ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, για τον εντοπισμό ενός ρουμάνου ορειβάτη ο οποίος εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά στον Ολυμπο. Ο ορειβάτης επικοινώνησε αρχικά με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, ωστόσο δεν είχε ακόμη εντοπιστεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.