Δοκιμάζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρώτο καλοκαιρινό crash test, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών.
Η κατάσταση παρότι κρίνεται αντιμετωπίσιμη δεν παύει να είναι κρίσιμη καθώς η πρόβλεψη για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα και αύριο είναι 9.500 MW, όχι μακριά από τα ακραία για φέτος σενάρια βραδινής αιχμής, που ανέρχονται στα 9.590 MW.
Εως και χθες η κατανάλωση ρεύματος ήταν σε συνήθη επίπεδα, με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ να κάνει λόγο για 7.950 MW στις 10 το βράδυ, έναντι 7.850 MW την Τρίτη. Δεν έλειψαν ωστόσο κάποια μεμονωμένα περιστατικά βλαβών, με χαρακτηριστικότερο την τρίωρη διακοπή ρεύματος στο Παλαιό Φάληρο.

Οταν οι θερμοκρασίες ανέβουν και τα κλιματιστικά θα πάρουν φωτιά, το σύστημα θα αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές του. Το στοίχημα για τους αρμόδιους φορείς είναι να μη φτάσει η κατάσταση στο παρά λίγο μπλακάουτ όπως τον περασμένο χειμώνα.Και τότε η ζήτηση είχε φτάσει τα 9.300 MW, αλλά η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και βλαβών σε μονάδες.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης διαβεβαιώνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Προσθέτει μάλιστα ότι έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα «σχέδια άμυνας (defense plans), ως είθισται σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της εβδομάδας αυτής». Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ακριβώς λόγω της διαθεσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου, της δυνατότητας εισαγωγών μέσω των διασυνδέσεων από γειτονικές χώρες και της κατάστασης του συστήματος μεταφοράς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώτος γερός καύσωνας δεν αποτελεί στοίχημα για όλους. Πολλώ δε μάλλον όταν το ηλεκτρικό σύστημα καλείται να αντεπεξέλθει δίχως τις δύο μονάδες της ΔΕΗ του Αμυνταίου, ισχύος 600 MW, που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την κατολίσθηση στο ομώνυμο ορυχείο.

Σήμερα η εγκαταστημένη ισχύς του συστήματος ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα είναι 8.819 MW από θερμικές μονάδες, 3.017 MW από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και 4.872 MW από ΑΠΕ, που ως επί το πλείστον δεν μπορούν να δώσουν ενέργεια το βράδυ ή σε συνθήκες άπνοιας.Για να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα η αιχμή της ζήτησης πρέπει να πλησιάσει τα 10.000 MW όπως τον περασμένο Ιανουάριο όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης. Τότε η κορύφωση της ζήτησης ρεύματος είχε φτάσει κοντά στα 9.300 MW, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και των εκτεταμένων βλαβών σε μονάδες και στο δίκτυο μεταφοράς.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 43 ΒΑΘΜΟΥΣ. Εν τω μεταξύ σε ρυθμούς καύσωνα μπαίνει όλη η χώρα με το θερμόμετρο να δείχνει 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, η Παρασκευή και το Σάββατο οπότε θα έχουμε την κορύφωση του καύσωνα με τις μέγιστες θερμοκρασίας να φτάνουν τους 42 – 43 βαθμούς.

«Ο καύσωνας κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και το διήμερο, Παρασκευή και Σάββατο, ο υδράργυρος θα φτάσει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2007 όταν η θερμοκρασία άγγιξε τους 44,8 βαθμούς Κελσίου» λέει μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο υποδιοικητή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, η πολλή ζέστη θα κρατήσει έως και την Κυριακή οπότε ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς. Ανεμος δροσιάς θα φυσήξει την ερχόμενη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει 8 – 10 βαθμούς Κελσίου και θα γυρίσει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν έως και την Κυριακή, η άπνοια σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του όζοντος και των αιωρούμενων σωματιδίων θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κοκτέιλ κυρίως για τους κατοίκους των αστικών κέντρων.
Ωστόσο τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, τα οποία στο Λεκανοπέδιο θα κυμανθούν από 20% έως 25%, θα κάνουν την κατάσταση υποφερτή. Οπως υποστηρίζει ο Θοδωρής Κολιδάς, ο δείκτης δυσφορίας θα είναι πιο χαμηλός και συνεπώς ο κόσμος θα αντέξει καλύτερα αυτές τις ημέρες.
Πρόκειται για τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν από τους ισχυρότερους της δεκαετίας που ενδέχεται να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά (όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η διάρκεια) με τον καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Ιούνιο του 2007.