Οι μισθώσεις για την εκμετάλλευση των λατομείων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 70 χρόνια ενώ η μίσθωση των δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων θα γίνεται μέσω δημοπρασίας.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας « Έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών και άλλες διατάξεις » που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως προβλέπεται, η απευθείας μίσθωση επιλέγεται μόνον εφόσον έχει προηγηθεί σχετική έρευνα και έγκριση των αποτελεσμάτων από την αδειοδοτούσα αρχή.

Με το σχέδιο νόμου καταργείται η άδεια εκμετάλλευσης. Στις δημόσιες και και δημοτικές εκτάσεις η μίσθωση επέχει θέση άδειας, ενώ η εκμετάλλευση στις ιδιωτικές υπάγεται σε καθεστώς γνωστοποίησης.

Επιπλέον, καταργείται η άδεια εγκατάστασης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συνυποβάλλονται με την τεχνική μελέτη, ενώ η άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων γίνεται πλέον με γνωστοποίηση.

Πλέον, δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα. Με βάση το νέο σύστημα, λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα και η επαναληπτικότητα της παράβασης καθώς και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο έργο.

Ακόμη παραμετροποιούνται τα πρόστιμα που αφορούν την παράνομη εκμετάλλευση. Με το νόμο τα πρόστιμα κλιμακώνονται από 5.000 ευρω έως 90.000 ευρω ανάλογα με τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από τον παραβάτη ( χειρωνακτικά, με τη χρήση μηχανικών μέσων ή χρήση εκρηκτικών) και τριπλασιάζονται εφόσον η παράβαση τελεστεί για περισσότερες από μια φορές.