Σε «έξυπνη» πόλη με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Χαλκίδα η τοπική δημοτική αρχή.

Ήδη, εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν πιλοτικά στην Χαλκίδα τα πρώτα «έξυπνα» συστήματα για τη στάθμευση (Smart Parking), το φωτισμό (Smart Lighting) και τη μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων (Air Quality Monitoring), τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης, ενώ υλοποιείται από κοινού από τον Όμιλο ΟΤΕ, τη Cisco, την «Καυκάς» και την OTS.

Σημειώνεται, πως η λύση της «έξυπνης» στάθμευσης, σε συνδυασμό με το mobile application που αναπτύχθηκε από την OTS και είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και iOS, παρέχει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα σημεία όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν σε αυτές, αλλά και να οδηγηθούν σε άλλη θέση, σε περίπτωση που η αρχική έχει καταληφθεί.

Η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης και κατ’ επέκταση στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την εκπομπή ρύπων.

Τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού τεχνολογίας SSL/LED της «Καυκάς», αντικατέστησαν τα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας και συμβάλλουν ήδη σε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό άνω του 60%.

Μέσω της ασύρματης διαχείρισής τους, παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης και προγραμματισμού της λειτουργίας και συντήρησής τους από απόσταση.

Επίσης, διευκολύνουν τη δυναμική προσαρμογή του φωτισμού, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση, την ασφάλεια του δικτύου και τον καλύτερο φωτισμό τις νυχτερινές ώρες.

Τα δεδομένα των «έξυπνων» λύσεων συγκεντρώνονται, μέσω δικτυακών υποδομών, σε Cloud υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ και καταλήγουν στην πλατφόρμα «Smart & Connected Digital Platform» της Cisco.

Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας γίνεται η διαχείριση των «έξυπνων» λύσεων, καθώς και η ενοποίηση, αποθήκευση και απεικόνιση των δεδομένων από τις εφαρμογές, μέσω ενός ενιαίου περιβάλλοντος προβολής (dashboard).

Η «Smart & Connected Digital Platform» έχει τη δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης περισσότερων «έξυπνων» λύσεων.

Το σύστημα μέτρησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων, που έχει εγκατασταθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ, χρησιμοποιεί αισθητήρες υψηλής ποιότητας για την ανίχνευση επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και τριών τύπων μικροσωματιδίων, ενώ ταυτοχρόνως μετρά θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.

«Με την πολύτιμη συμβολή σημαντικών εταίρων, η Χαλκίδα κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποτελέσει πρότυπο “πράσινης” και “έξυπνης” πόλης για όλη τη χώρα», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και πρόσθεσε:

«Το έργο αποδεικνύει ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην ενεργειακή ζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, τόνισε: «Η νέα ψηφιακή εποχή, μας δίνει τα εργαλεία για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας με την τεχνολογία.

Με την εφαρμογή έξυπνων λύσεων στη Χαλκίδα, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η OTS και ο Καυκάς, δείχνουμε στην πράξη πώς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο λειτουργικές, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να μειώσουμε λειτουργικά κόστη και να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής».