Τρεις εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στην πρώτη περίπτωση, στα χέρια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών έπεσαν τα μέλη σπείρας που έκλεβε ηλεκτρονικό εξοπλισμό από γραφεία εταιρειών, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσηλευτικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, σε αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές των Αμπελοκήπων και της Ομόνοιας (20 Ιουνίου), συνελήφθησαν δύο 24χρονοι Ελληνες κι ένας 43χρονος Πακιστανός.

Οπως προέκυψε, τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο, οι δύο 24χρονοι, μεταμεσονύχτιες ώρες, αφαιρούσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (προσωπικούς ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, οθόνες, κεντρικές μονάδες, κλπ). Στη συνέχεια, διέθεταν τα κλοπιμαία είτε μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο, είτε σε αλλοδαπούς κλεπταποδόχους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ των κλεπταποδόχων συγκαταλέγεται και ο 43χρονος Πακιστανός, καθώς και ομοεθνής του, που αναζητείται ως συνεργός.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, οι δράστες χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους μετακινούνταν με ταξί.

Επιπλέον, ο ένας 24χρονος ενέχεται και σε κλοπές ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων, από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης στην περιοχή των Αμπελοκήπων, τα οποία διέθετε σε άγνωστους κλεπταποδόχους.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν 15 κλοπές από εταιρείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσοκομεία, καθώς επίσης μία απόπειρα και εννέα κλοπές αυτοκινήτων από τους χώρους στάθμευσης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και σε κατάστημα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων (όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, περιφερειακά εξαρτήματα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές), τα περισσότερα εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Διαρρήξεις στη βορειοανατολική Αττική

Στη δεύτερη περίπτωση, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές από κατοικίες της περιοχής.

Ειδικότερα, στις 20 Ιουνίου, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης στη Μεταμόρφωση τρεις Ελληνες, ηλικίας 27, 28 και 33 ετών, αφού προηγουμένως είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν σπίτι στην περιοχή.

Οπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον κατά το τελευταίο δίμηνο, βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, οι δράστες, αφού παραβίαζαν κατοικίες, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα.

Στη συνέχεια, μετέβαιναν στην περιοχή των Αχαρνών όπου προμηθεύονταν από διάφορα άτομα ναρκωτικές ουσίες προς ιδία χρήση, με αντάλλαγμα τμήμα των κλοπιμαίων τους.

Στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα, που λίγο πριν είχαν κλέψει.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν εννέα κλοπές από κατοικίες, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή. Κατηγορούνται κατά περίπτωση για απείθεια, αντίσταση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ανήλικοι λήστευαν πεζούς

Στην τρίτη περίπτωση, συνελήφθησαν στις 20 Ιουνίου στα Ανω Λιόσια, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, τρεις ανήλικοι για ληστείες σε πεζούς.

Ειδικότερα, τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου, οι ανήλικοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό την κατ’ εξακολούθηση διάπραξη ληστειών σε βάρος πεζών, κυρίως ανηλίκων και γυναικών, που ανέμεναν σε στάσεις αστικών λεωφορείων.

Συγκατηγορούμενοι είναι και τρεις γονείς των συλληφθέντων, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Εξιχνιάστηκαν 11 ληστείες στην περιοχή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.