Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Σε δηλώσεις του, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, για συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του,κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ κάλεσε τους συμβασιούχους στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη, 29 Ιουνίου.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ενσωματωθείοποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου».

«Οφείλουμε, απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το «νομικό κενό» που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μη δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην κατάθεση της τροπολογίας, διότι, όπως εξήγησε, «πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στον τομέα αυτόν, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων,και σε συνεργασία με τους δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους».

Επίσης, επισήμανε την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του» και κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και ότι δίνει το άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της, αναγνωρίζοντας ότι η τροπολογία του υπουργείου καλύπτει τους εργαζόμεένους.

Το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, πριν ακολουθήσει συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι προτάσεις που περιέχονται στη νομοθετική ρύθμιση μπορούν να εφαρμοσθούν και δεν θα προκύψουν θέματα αντισυνταγματικότητας κ.ά.

Η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, συμφωνεί με τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στην πρόταση του υπουργείου, όπως, επίσης, και με την παράταση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων για άλλους οκτώ μήνες. Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ζητεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν αυξημένη μοριοδότηση επειδή είχαν προσληφθεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και έχουν ξεπεράσει το 24μηνο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, επικράτησε ένταση στη συγκέντρωση που είχαν οι εργαζόμενοι στους δήμους έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο υπουργείο ζητώντας να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και στη συνέχεια έφθασαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους.

Για την Πέμπτη, έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).