Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Ε.Μ.Π., ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέτσοβο η Πολυτεχνειακή Κοινότητα, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 180 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος.

Ήταν μια εκδήλωση σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τους ευεργέτες του Ιδρύματος, τον Νικόλαο Στουρνάρη, τον Μιχαήλ Τοσίτσα, την Ελένη Τοσίτσα, τον Γεώργιο Αβέρωφ και τον Δημήτριο Θωμαϊδη, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας, «ήταν αυτοί, που πρώτοι πίστεψαν στην αναγκαιότητα των εφαρμοσμένων επιστημών, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Στόχος της εκδήλωσης, πέραν της ανάδειξης της προσφοράς των Μετσοβιτών ευεργετών του Ε.Μ.Π., ήταν όπως είπε ο πρύτανης, η ενίσχυση αυτής της συλλογικής μνήμης του Πολυτεχνείου, ως προς το κομβικό για την ιστορία του ζήτημα των ευεργεσιών. Παράλληλα, τόνισε, πως έμπρακτο δείγμα της βαθιάς ευγνωμοσύνης του Ιδρύματος αποτελεί το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, που ιδρύθηκε το 1993 και από τότε έχει αναπτύξει συστηματικά ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στην προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος. «Δεν επιθυμούμε να υπάρχει μια «μουσειακή σχέση» του Ιδρύματός μας, με τις ρίζες και την ιστορία του. Αντίθετα, στόχος μας είναι η πολυσχιδής δράση στο πλευρό της ηπειρώτικης κοινωνίας, διατηρώντας και αναπτύσσοντας τους βαθείς δεσμούς μεταξύ του Ε.Μ.Π. και της Ηπείρου, και ιδιαίτερα του Μετσόβου», σημείωσε ο κ. Γκόλιας.

Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο, έρευνα με θέμα: «Η άποψη της κοινής γνώμης για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας δύο χρόνια μετά». Πρόκειται για μια πανελλαδική έρευνα που έγινε σε ένα δείγμα 350 νοικοκυριών. Βασικός της στόχος είναι να εκτιμήσει αφενός ποια είναι η επιθυμία αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας σήμερα στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου να αποτιμήσει και αυτή την επιθυμία αναστήλωσης, με κάποιους οικονομικούς όρους.

Στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Μ.Π., χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, βουλευτές των Ιωαννίνων, ο δήμαρχος Μετσόβου, ενώ συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, δήμαρχοι και πολλοί Μετσοβίτες.