Με μεγάλες ελλείψεις και κενά, κυρίως σε εναέρια μέσα, σε εξοπλισμό, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, αρχίζει για μια ακόμα χρονιά η αντιπυρική περίοδος. Το πρώτο κρας τεστ αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Για τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης ο χρόνος κυλά αντίστροφα, καθώς είναι ήδη καταπονημένα και κατά έναν επιπλέον χρόνο γερασμένα. Θετικό είναι ότι στο επιχειρησιακό πεδίο προστίθενται τα «ηλεκτρονικά – ψηφιακά μάτια» για τη δασοπυρόσβεση, τα drones, που θα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά.

Πάντως, το σκηνικό διαμορφώνουν πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί εδώ και χρόνια αλλά συντηρούνται με ανταλλακτικά από άλλα γερασμένα και μειώσεις προσωπικού που έγιναν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αεροσκάφη CL 215, για τα οποία η προμήθεια άρχισε γύρω στο 1978 και κατά μέσον όρο αριθμούν τουλάχιστον 40 χρόνια υπηρεσίας. Σχετικά νεώτερα είναι τα CL 415 με μέσο όρο υπηρεσίας τα 17 – 20 έτη.

Τα εναέρια μέσα που σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο θα χρησιμοποιηθούν φέτος, είναι μεταξύ άλλων εννέα αεροσκάφη CL 215 και τέσσερα CL 415, 17 Pezetel και δύο διθέσια αεροσκάφη για σκοπούς επιτήρησης. Στη λίστα με τα εναέρια μέσα περιλαμβάνονται και τρία Σινούκ καθώς και τρία βαρέως τύπου αεροσκάφη. Στο έργο της πυρόσβεσης θα συνδράμουν 1.858 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 1.101 βοηθητικά και 230 ειδικά οχήματα.