Οι ειδικοί επισημαίνουν το τεράστιο έλλειμμα στην πρόληψη. Γι’ αυτό και θα πρέπει, όπως τονίζει ο δασολόγος – ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Γαβριήλ Ξανθόπουλος, να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια από φορείς και πολίτες. «Είναι επιτακτική η ανάγκη να δουλέψει η κοινωνία σε ομάδες εργασίας, προκειμένου να προλαμβάνει και να αποτρέπει τις πυρκαγιές αλλά και να είναι σε θέση να γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε περίπτωση φωτιάς. Για παράδειγμα, το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς είναι –όπως έγινε και στην Πορτογαλία –να βρεθούν σε ανοιχτό σημείο μέσα στο δάσος».

Μόνο όταν καταλάβουμε πως οι πυρκαγιές είναι συλλογική υπόθεση, θα μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη, λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής Γιώργος Μαυρογεώργος. «Το ότι είχαμε φέτος πολλές βροχοπτώσεις έχει πάει την αντιπυρική περίοδο 20 μέρες με έναν μήνα πιο πίσω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε για τη συνέχεια. Εχουμε μεσογειακό οικοσύστημα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις δασικές πυρκαγιές» προσθέτει. Ηδη, από τις 2 Ιουνίου, τα 88 μέλη του σωματείου βρίσκονται τις βραδινές ώρες στο πυροφυλάκιο της Σκίπιζας στα 1.270 μέτρα, που βλέπει τη δυτική και βόρεια πλευρά της Πάρνηθας.

Αγκάθι η κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή καθορίζει πλέον τόσο την ένταση όσο και τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, η Ανατολική Αυστραλία και η Μεσόγειος –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας –απειλούνται με μια αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως 50% μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει πως η δριμύτητα των πυρκαγιών μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

Οι κατά μέσο όρο 6,7 μέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 μέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 μέρες) την περίοδο 2071-2100. Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.