Γιλντιρίμ: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2017 02:50 |
Γιλντιρίμ: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα...
«Εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός σε μουσουλμάνους της Κομοτηνής.Πηγή: Eurokinissi

Τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Κομοτηνή.

Μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα. «Στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλέξη Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού, αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Εχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Ο Ερντογάν λέει πως είσαστε και έλληνες πολίτες»

Και πρόσθεσε: «Πέρα από τα χαιρετίσματά του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός από ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες.

»Αυτό ισχύει και για τους ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτόν, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο.

»Εχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Εχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Ολα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».

Αμανατίδης: Είχαμε καλή συζήτηση στο αυτοκίνητο

Τον κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι και αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο.

Τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και προσέθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

Ακολούθως ο κ. Γιλντιρίμ μετέβη στο τουρκικό προξενείο της περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.

4
Mboosh
20/06/2017 10:12
Για την Συνθήκη της Λωζάννης δεν υπάρχουν "ομογενείς" αλλά μόνο ομόθρησκοι. Η Τουρκία στηριζόμενη στην Συνθήκη αναγνωρίζει μόνο μειονοτικές θρησκείες. Πήγε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Θράκη και ανακάλυψε "ομογενείς"; Οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν είναι "ομογενείς και Έλληνες πολίτες". Είναι Έλληνες πολίτες.
Atlantios
20/06/2017 08:00
Αφού τα έχει κάνει θάλασσα με όλων τον κόσμο ο Ερντογάν πλέον τείνει χέρι φιλίας προς την Ελλάδα!
Αει
20/06/2017 07:53
καλυτερα σταχτη γειτονας παρα γειτονας δηλαδη.
Johny -- Eternal Memorandum
20/06/2017 06:49
Μόνον που εσείς ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑΧΤΗ...