Την περασμένη Τετάρτη μία νέα κοπέλα διακομίστηκε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μετά από τροχαίο. Εκεί, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι γιατροί όμως έκριναν απαραίτητο να εξεταστεί από αγγειοχειρουργό.

Όμως, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς οργανωμένο – πλήρως στελεχωμένο Αγγειοχειρουργικό τμήμα. Μοιραία η ασθενής, μετά από πολλές ώρες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ώστε να βρει εξειδικευμένη φροντίδα.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλει για πολλοστή φορά την ευθύνη των διοικήσεων (παλαιότερων και νυν) «που ‘εξαφάνισαν’ εν μία νυκτί ακόμη και τη μια θέση ειδικευμένου Αγγειοχειρουργού (από τον Οργανισμό του νοσοκομείου) παρότι μάλιστα είχε ήδη προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η κρίση κι ο διορισμός μόνιμου γιατρού».

Το αποτέλεσμα είναι να καλύπτονται όπως – όπως οι ανάγκες από έναν επικουρικό Αγγειοχειρουργό, ο οποίος προφανώς δεν δύναται να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προειδοποιούν ότι η διακομιδή σε άλλα νοσοκομεία – όσο κοντά κι αν είναι – δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση, «καθώς είναι απολύτως σαφές ότι πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά ο κίνδυνος για την υγεία – την αρτιμέλεια, την ίδια τη ζωή των ασθενών».

Άλλωστε, το Σωματείο έχει επισημάνει πολλές φορές το «κενό» που έχει προκύψει στην φροντίδα των ασθενών, επισημαίνοντας το πρόβλημα με επιστολές, υπομνήματα (κατατεθειμένα και στη Βουλή), με κινητοποιήσεις και απεργίες, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί σχετική μέριμνα.

Αίσθηση δε, προκαλεί και η κραυγή αγωνίας του προσωπικού του νοσοκομείου ότι «όλο και πιο συχνά αισθανόμαστε ανίσχυροι ακόμη και μπροστά σε σχετικά απλά περιστατικά, την ώρα που η εξέλιξη της Επιστήμης, της Τεχνολογίας κι η εξειδίκευση του προσωπικού μπορεί να κάνει θαύματα».