Τις δυνάμεις τους ένωσαν τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με στόχο να περιορίσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας και να ευαισθητοποιήσουν τους Έλληνες καταναλωτές για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση της πλαστικής σακούλα.

Με μια καμπάνια που έχει έως σύνθημα «Νοιαζόμαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο» οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, Μασούτης , Σκλαβενίτης και My Market εγκαινιάζουν σειρά προωθητικών ενεργειών ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και να στραφούν οι καταναλωτές στις χάρτινες σακούλες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από έρευνα του ΙΕΛΚΑσυνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1 % να ανακυκλώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με την κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας να ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175. Ο ένας στους δυο Έλληνες δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη ή χάρτινη σακούλα γιατί ξεχνάει.

Μάλιστα από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% ενώ οι 8 στους 10 τις χρησιμοποιούν στην συνέχεια για την μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η Ελλάδα όπως και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν μείωση τη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 90% έως το 2020. Η κοινοτική οδηγία την οποία πρέπει να εφαρμόσει και η Ελλάδα δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

– Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

– Την Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει την δεύτερη λύση και σύμφωνα με έρευνα σε περίπτωση χρέωσης μόλις 1 στους 10 καταναλωτές δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ενώ το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.

Έχει υπολογιστεί ότι μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα που χρησιμοποιείται συστηματικά μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αντικαταστήσει 100 πλαστικές σακουλές το χρόνο.