Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις με αναρτήσεις, σχόλια και απειλές στα social media κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η παρέμβαση έγινε έπειτα από καταγγελία που απέστειλε ο κ. Στουρνάρας στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, με σχόλια και διαδικτυακές απειλές, και κυρίως την ανάρτηση του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη, στο Facebook, στην οποία μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, σε σχόλιό του με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου, έγραψε: «Για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα».

Ο υπουργός έστειλε την καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και σχημάτισε δικογραφία, την οποία υπέβαλε στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση, που θα διενεργηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην παραγγελία του δεν τίθεται ζήτημα αυτόφωρης διαδικασίας, γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Φιλιππάκης, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, ουδέποτε συνελήφθη.

Σε δήλωσή του, ο συνήγορος του Γιώργου Φιλιππάκη, Γιάγκος Λαμπίρης, υποστηρίζει ότι«ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στην οποία αναφερόταν ότι συνελήφθη.

Ο άγνωστος που διέδωσε αυτή την ψευδή πληροφορία κατέβασε και την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσει την άποψή του, στην οποία και φυσικά εμμένει».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Στον απόηχο των επίμαχων δηλώσεων, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

«Οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελευθερίας, Δημοκρατίας και ασφάλειας. Ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή.

«Οσο η κυβέρνηση σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας.Καλούμε την κυβέρνηση, πέρα από τις αυτονόητες δηλώσεις, να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Την ίδια ώρα, σε σχόλιό του σχετικά με τις δηλώσεις-αναφορές που δημοσιοποιούνται έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «όσοι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέσουν την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των προβοκατόρικων επιθέσεων».

Με τη σειρά τους, θέση πήραν και στελέχη του Ποταμιού, μέσω Twitter.

«Δημοσιογράφοι που δεν θα τους ενοχλούσε να σκάσει μια βόμβα στα πόδια οποιουδήποτε, παύουν να είναι γραφικοί και γίνονται επικίνδυνοι…» γράφει οβουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ και οεκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει ότι«ηΔικαιοσύνη οφείλει να επιληφθεί για την προτροπή σε εγκληματική ενέργεια. Η ΕΣΗΕΑ από την πλευρά της άμεσα και καθαρά να πράξει τα δέοντα».