Στο σχεδιασμό της για τα νησιά με την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρεται η ΔΕΗ με αφορμή την υπογραφή της Πολιτικής Διακήρυξης για Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ στις 18 Μαΐου στη Μάλτα. Επανέρχεται δε στο αίτημα για πλήρη αποζημίωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που παρέχει με την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Όπως επισημαίνει, προωθεί την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά (αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 64 μεγαβάτ), το υβριδικό έργο Ικαρίας (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας), ισχύος 6,65 MW, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2018, γεωθερμικά πεδία της Νισύρου, της Λέσβου, των Μεθάνων και του συμπλέγματος των νησιών Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μέσω συσσωρευτών στην Κάρπαθο (σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά), καθώς και δεκάδες υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική χώρα, όπως και νησιών μεταξύ τους.

Η ΔΕΗ δεν παραλείπει να επαναφέρει το αίτημα για πλήρη αποζημίωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που παρέχει με την ηλεκτροδότηση των νησιών.

«Βάσει των εθνικών πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη και για λόγους κοινωνικής συνοχής, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από αυτόνομες μονάδες, η ΔΕΗ παρέχει στους κάτοικους των νησιών τις ίδιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνους της ηπειρωτικής χώρας, χωρίς να αποζημιώνεται πλήρως για τις υπηρεσίες αυτές, παρ’ όλο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, έχοντας επωμιστεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή τροφοδοσία των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών», αναφέρει, συγκεκριμένα, η Επιχείρηση.

Ακόμη, τονίζει ότι «διαθέτει μεγάλο εύρος εγκατεστημένης ισχύος, με έντονη εποχικότητα ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, κυρίως λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναπόφευκτα καλύπτεται και με πολύ ακριβές λύσεις παραγωγής».