Δεν είναι πέντε, δεν είναι δέκα. Είναι 32. Τόσα χρόνια έχει να εκλεγεί πρόεδρος και να συγκροτηθεί η πάλαι ποτέ κραταιά ΕΦΕΕ, η Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας. Σε αυτές τις δεκαετίες, οι φοιτητικές εκλογές πέρασαν σκαμπανεβάσματα. Περίπου έως το 1995 γίνονταν μέχρι και πρώτο θέμα στον Τύπο της εποχής και θεωρούνταν «σημάδι» για το πού πάνε οι πολιτικές εξελίξεις. Κατόπιν σταδιακά ξεφούσκωσαν και αυτοϋπονομεύτηκαν από τις ίδιες τις φοιτητικές παρατάξεις. Κάθε φορά, τα υπό διοργάνωση πανσπουδαστικά συνέδρια «έσπαγαν» (όπως λέγεται στη φοιτητική αργκό) με υπαιτιότητα πάντα των… άλλων, επειδή οι παρατάξεις δεν θεωρούσαν ότι έχουν τα κουκιά για να διατηρήσουν τις λεπτές μικροπολιτικές ισορροπίες τους. Και όταν λέμε «έσπαγαν», το εννοούμε κυριολεκτικά: έσπαγαν καρέκλες οι μεν στα κεφάλια των δε!

Πριν από περίπου δέκα χρόνια φάνηκε ότι κάτι πάει να συμβεί ξανά καθώς η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές τους αυξανόταν. Σύντομα όμως, αφού δεν κατόρθωσαν ποτέ οι παρατάξεις να βγάλουν κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα, η δυναμική υποχώρησε και επανήλθε –τι άλλο; –το ξύλο, το σπάσιμο των τραπεζιών των αντιπάλων, το σκίσιμο των αφισών. Η επαναστατική γυμναστική υποκατέστησε το πολιτικό ζητούμενο και οικειοποιήθηκε το όποιο μήνυμα μπορούσαν να δώσουν. Φέτος, μάλιστα, είχαμε και τσεκούρι στο πανηγύρι!

Οπως παλιά. Πέρυσι είχαν σημειωθεί και πάλι μικροεπεισόδια κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου εισέβαλε ομάδα κουκουλοφόρων και προκάλεσε φθορές σε τραπεζάκια φοιτητικών παρατάξεων. Στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης άλλη ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με λοστούς εναντίον φοιτητών της ΔΑΠ (πρώτη δύναμη εδώ και δεκαετίες) και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Αγνωστοι είχαν εισβάλει και στο Πάντειο και επιχείρησαν να ματαιώσουν τη διαδικασία, κλέβοντας σφραγίδες.

Το 2015, τα επεισόδια είχαν γίνει στο Χημείο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και πάλι (μόνιμη εστία αυτό), όπου ήταν και τα πιο σοβαρά. Ομάδα νεαρών με κουκούλες είχε εισβάλει και τότε στο ΑΠΘ, όπου έσπασε τραπεζάκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και επιτέθηκε σε φοιτητές. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (στο κτίριο του Χημείου) καθώς και στο ΕΜΠ είχαν γίνει άλλες μικροσυμπλοκές, ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ομάδα νεαρών έκανε ντου και πήρε μαζί της κάμποσες κάλπες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία. Τότε η ΟΝΝΕΔ είχε εκτιμήσει ότι τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε 11 πόλεις.

Το 2014 πάλι οι φοιτητικές εκλογές σημαδεύτηκαν από εισβολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι εισβολείς προπηλάκισαν φοιτητές και καθηγητές και έκλεψαν κάλπες, τις οποίες κατόπιν έκαψαν. Για τα επεισόδια αυτά η ΠΑΣΠ κατηγόρησε τη ΔΑΠ, η ΔΑΠ ανταπέδωσε τις κατηγορίες και οι αριστερές παρατάξεις και την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ. Οπως και στα αποτελέσματα, δηλαδή, έτσι και στα επεισόδια: για τα πρώτα οι φοιτητικές παρατάξεις διεκδικούν τη νίκη, για τα δεύτερα κατηγορούν τους άλλους.

Καταδίκασε ο Γαβρόγλου. Με αφορµή τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:«Σήµερα είναι µια σηµαντική ηµέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν και αυτές οι δηµοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήµατα και τις απόψεις όλων εδώ. Αυτές οι συµπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες»