Βγήκαν και τσεκούρια από κουκουλοφόρους

Οι χθεσινές φοιτητικές εκλογές στιγματίστηκαν από επεισόδια σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τον εξοπλισμό των αντιεξουσιαστών να προκαλεί πλέον έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις Αρχές

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2017 08:00 |

Τσεκούρια, σφυριά, ρόπαλα, στιλέτα και φωτοβολίδες χρησιμοποίησαν ομάδες αντιεξουσιαστών σε καταδρομικές επιθέσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των χθεσινών φοιτητικών εκλογών, αλλά και σε συγκρούσεις που ακολούθησαν με τα ΜΑΤ.
Τα σοβαρά επεισόδια, οι ξυλοδαρμοί, οι εισβολές σε σχολές του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου στην οδό Ναυαρίνου στιγμάτισαν έντονα τις φετινές φοιτητικές εκλογές.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις Αρχές, είναι ότι στις επιθέσεις τους - ειδικά στην Αθήνα - οι ομάδες των κουκουλοφόρων κατέβηκαν στη ζώνη των συγκρούσεων με «αναβαθμισμένα» επικίνδυνα μέσα. Πέρα από τα «παραδοσιακά» ρόπαλα και τις φωτοβολίδες χρησιμοποίησαν σφυριά, ακόμα και τσεκούρια, αποφασισμένοι να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε μια ενδεχόμενη μάχη σώμα με σώμα με αστυνομικούς των ΜΑΤ.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο κύκλος των επιθέσεων ομάδων νεαρών άνοιξε χθες το πρωί με πρώτο σταθμό το ΑΠΘ. Κουκουλοφόροι με ρόπαλα εισέβαλαν στην αίθουσα της Θεολογικής Σχολής και επιτέθηκαν σε φοιτητές της ΔΑΠ τραυματίζοντας ελαφρά έναν φοιτητή. Οι περίπου 15 κουκουλοφόροι μπήκαν στην αίθουσα την ώρα που διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές και σύμφωνα με τις καταγγελίες αναποδογύρισαν τραπέζια, έσκισαν αφίσες και πέταξαν κάτω κάλπες. Κατά την εισβολή επιτέθηκαν και σε φοιτητές. Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε στη συνέχεια, με μικρότερη όμως ένταση, και στη Γεωπονική Σχολή, όπου ομάδες νεαρών προκάλεσαν φθορές σε φοιτητικά τραπεζάκια.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Τα σοβαρότερα επεισόδια εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το Παιδαγωγικό Τμήμα στην οδό Ναυαρίνου.
Οι περίπου 30 κουκουλοφόροι κινήθηκαν πιο οργανωμένα και ήταν έτοιμοι για συγκρούσεις με την Αστυνομία. Κατέβηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα Εξάρχεια και ήταν εφοδιασμένοι με ρόπαλα, φωτοβολίδες και, το κυριότερο, με σφυριά και τσεκούρια. Αρχικά επιτέθηκαν σε φοιτητές και στη συνέχεια άνοιξαν μέτωπο με αστυνομικούς των ΜΑΤ που επενέβησαν.
Ακολούθησαν για ώρα συγκρούσεις και οι αστυνομικοί, κάνοντας χρήση χημικών, τους απώθησαν προς τη Βαλτετσίου. Οι νεαροί συνέχισαν τις επιθέσεις και τον πετροπόλεμο στα Εξάρχεια, γύρω από την πλατεία, μέχρι που στις τέσσερις το απόγευμα η κατάσταση εκτονώθηκε.
              
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ. Τα μέσα που χρησιμοποιούν πια οι ομάδες των αντιεξουσιαστών στα επεισόδια και στις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ έχουν «αναβαθμιστεί» επικίνδυνα. Αυτό φάνηκε στα επεισόδια τα οποία διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας το στίγμα ενός νέου τρόπου δράσης με σφοδρότερες επιθέσεις στα πεδία των συγκρούσεων.
Πέρα από τις ενισχυμένες μολότοφ - μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό πάνω στα οποία είναι κολλημένα δυναμιτάκια - και τα μπουλόνια, στο οπλοστάσιο προστέθηκαν αυτοσχέδιοι σωλήνες εκτόξευσης φωτοβολίδων. Στις σφοδρές συγκρούσεις με την Αστυνομία την περασμένη Τετάρτη, τουλάχιστον τρεις νεαροί χρησιμοποίησαν σωλήνα εκτόξευσης σε ευθεία βολή και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό.

Πρόκειται για επικίνδυνα πυροτεχνήματα μιας χρήσης με δραστικό βεληνεκές έως και 50 μέτρα. Με τον αυτοσχέδιο σωλήνα - «μασούρι - καντήλι» όπως το αποκαλούν στην πιάτσα - οι δράστες εξεπέλυσαν επίθεση με 24 επαναλαμβανόμενες βολές εναντίον αστυνομικών.

Η χρήση αυτού του τύπου πυροτεχνήματος σε συγκρούσεις έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές καθώς υπάρχει κίνδυνος πολύ σοβαρού τραυματισμού. Ιδιαίτερο βαθμό επικινδυνότητας προσλαμβάνει όταν πυροδοτείται οριζόντια και σε ευθεία βολή, καθώς μπορεί να πλήξει το θύμα στο πρόσωπο ή σε άλλο ευάλωτο σημείο του σώματός του.

Εφοδιασμένοι με βαριοπούλες, σφυριά, τσεκούρια και μολότοφ που έπεσαν βροχή, οργανωμένες ομάδες νεαρών προκάλεσαν και την επόμενη ημέρα τα σοβαρά επεισόδια στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Με βαριοπούλες έσπασαν το ένα από τα δυο φυλάκια και το πυρπόλησαν.
Κατα τη σύλληψη ενός κουκουλοφόρου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν σε σακίδιο και κατασχέθηκαν ένα τσεκούρι και ένα σφυρί.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η «αναβάθμιση» του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν  ομάδες αντιεξουσιαστών αλλά και η συχνότητα των επιθέσεων που εξαπολύουν καταδεικνύουν την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται στον χώρο. Οι επιθέσεις παρουσιάζουν έξαρση τους τελευταίους μήνες και σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο στήνεται το γνωστό και «καθιερωμένο», πλέον, σκηνικό με τις μολότοφ, τις φωτοβολίδες και τον πετροπόλεμο σε διμοιρίες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και γύρω από το Πολυτεχνείο.

Το φορτισμένο κλίμα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει συσπειρώσει αλλά και παράλληλα έχει προσελκύσει πολλούς νεαρούς στον χώρο. Φαίνεται ακόμα ότι έχουν γίνει νέες στρατολογήσεις, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι επιθέσεις. Οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα δρώμενα προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για ενδεχόμενες εξελίξεις, με τον προβληματισμό τους να επικεντρώνεται όχι τόσο στη συχνότητα των επιθέσεων όσο στη χρησιμοποίηση τέτοιων μέσων ώστε οι συγκρούσεις να γίνουν ακόμα πιο σφοδρές και επικίνδυνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
6
Λάκης
25/05/2017 12:06
Το ότι τους απώθησαν στη Βαλτετσίου μου αρέσει!!! Αποτελεσματικότατοι!!! Έτσι τους έδωσαν χώρο και την ευκαιρία να σπάσουν , βανδαλίσουν, πνίξουν την περιοχή και τον κόσμο στα πάσης φύσης τοξικά αέρια με άνεση, όσπου βαρέθηκαν και πήγαν σπίτια τους!!!! Και μετά μιλάμε τάχα για πρόβλημα με το "άβατο των Εξαρχείων"! Μα η αστυνομία το δημιούργησε και το συντηρεί αυτό το "άβατο"!!!!!!!!
Mboosh
25/05/2017 10:09
Οι δολοφονικές ομάδες, που αποτελούν την παρακρατική συνιστώσα του Συριζα, δρουν ανενόχλητες. Και όχι μόνο η αστυνομία για μια ακόμη φορά είναι ανίκανη να κάνει το καθήκον της αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει ούτε ένας Σαρτζετάκης για να τις ξεσκεπάσει. Για το κλίμα ανωμαλίας στις φοιτικές εκλογές ο ένοχος είναι ο Συριζα. Είτε άμεσα είτε έμμεσα με την ιδιότυπη ανοχή και ιδεολογική κάλυψη που επιδεικνύει προς την αριστερή βία, το "άβατο" των Εξαρχείων, τις καταλήψεις κτλ. Στην τελική ο Συριζα είναι κυβέρνηση αυτός πρέπει να επιληφθεί και για την πάταξη της βίας. Εκτός και αν η αριστερή και αναρχική βία έχουν και μια ηθική ανωτερ?τητα και το τσεκούρι του ενός είναι διαφορετικό από το τσεκούρι του άλλου.
Nick M. Vasilatos
26/05/2017 03:41
Αν δεν απατωμαι οταν εγινε η δολοφονια των υπαλληλων της Μαρφιν , κυβερνηση δεν ηταν ο Τσιπρας, οι δολοφονοι παραμενουν αγνωστοι, κ' ομως κανεις ποτε δεν ειπε ουτε λεει τιποτα γι αυτους. Για γραψε κατι γι αυτο. Τhanks.....! Nick M. Vasilatos Clearwater Beach, Florida
Α.Σ.
25/05/2017 13:20
Έχετε απολύτως δίκαιο ! Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ομάδες αυτές να χρησιμοποιηθούν και για πραξικόπημα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιληφθεί ότι κινδυνεύει να χάσει την εξουσία. Φαίνεται λίγο τραβηγμένος ο συλλογισμός μου, αλλά με την βαθιά γνώση της "αριστεράς" που δυστυχώς διαθέτω, δεν αποκλείεται και αυτό.
ΗΛΙΑΣ
25/05/2017 09:52
Αυτός είναι ο παρακρατικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ, εκκολάπτετε και εξοπλίζετε με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Οι ολονύκτιες επιθέσεις, οι βανδαλισμοί, οι εμπρησμοί, και μάλιστα με τις ευλογίες της αστυνομίας είναι γυμνάσια για να ετοιμάζουν ετοιμοπόλεμους κουκουλοφόρους!!! Θα αναλάβουν πλήρη δράση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τη δεδηλωμένη και αναγκαστεί να επιβληθεί με τραμπουκισμούς, εξαναγκάζοντας το λαό σε πλήρη μ α δ ο υ ρ ο π ο ι σ η !!!
THEO
25/05/2017 09:19
Και ανενόχλητοι οι τσεκουροφόροι απεχώρησαν στη χώρα του Εξαρχιστάν.Προς δόξα του συριζανελ και του θλιβερού Τοσκατού.Αλλά βέβαια φταίει η Μέρκελ,ο Σόιμπλε και η γάτα μου!