Τρύπιο δίχτυ ασφαλείας διαπιστώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την ακτινογραφία στα μέτρα ασφαλείας 32 νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Με αφορμή την επιδημία κλοπών που έχει «χτυπήσει» το ΕΣΥ – τα κρούσματα στον «Άγιο Σάββα» καθώς και στα νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Πανεπιστημιακό Λάρισας έχουν ζημιώσει το δημόσιο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ – η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει δραματικά κενά στη φύλαξη εξ’ αιτίας της μείωσης ύψους 50% στους κωδικούς των σχετικών προϋπολογισμών τα τελευταία εφτά χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι «πολλά νοσοκομεία να μην έχουν καθόλου φύλαξη ενώ σε όλα τα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καμία φύλαξη. Τα περισσότερα μάλιστα βρίσκονται έξω από τα χωριά ή τις πόλεις και είναι εύκολο να κλαπούν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η ακτινογραφία με τα κενά στη φύλαξη

ΑΧΕΠΑ: Στο νοσηλευτικό ίδρυμα με 670 κλίνες, υπηρετούν μόλις έξι άτομα μόνιμο προσωπικό φύλαξη, ενώ άλλοι τρεις συνεπικουρούν χωρίς ωστόσο να είναι αυτός ο τομέας τους. Το προσωπικό της ασφάλειας καλύπτει μόνο τη μία πύλη σε κυκλικό ωράριο, ενώ τη δεύτερη πύλη στο άλλο πενταόροφο κτίριο του νοσοκομείου μόνο πρωί, με αποτέλεσμα να κλειδώνει η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι κι έξοδος κινδύνου. Οι άλλες τέσσερις είσοδοι μένουν αφύλακτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας για τις κλινικές, τους λοιπούς χώρους, και για τις εφημερίες κατά τις οποίες προσέρχονται κατά μέσο όρο 1000 ασθενείς και οι συνοδοί τους.

Σημειώνεται ότι καταγράφονται καθημερινά κλοπές ασθενών και προσωπικού.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 700 κλινών, φυλάσσεται από τρεις μόνιμους υπαλλήλους, τρεις θυρωρούς και 12 ιδιωτικούς υπαλλήλους security.

Σημειωτέον ότι τους έξι υπάλληλους τους μετέφερε η διοίκηση στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο Δερματολογικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να κλείνει μετά το μεσημέρι η μία από τις δύο μεγάλες κεντρικές πύλες του νοσοκομείου,που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

ΠΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, η οποία καλύπτει την φύλαξη της πύλης μόνο το πρωί και κατά τις οχτώ εφημερίες το μήνα (απόγευμα και νύχτα). Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Την πύλη καλύπτουν με αλλότρια καθήκοντα ένας τηλεφωνητής, δύο βοηθοί θαλάμου και ένας φύλακας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Η πύλη φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια ανά 12ωρο, με παράλληλη κάλυψη και του τηλεφωνικού κέντρου. Ωστόσο στις εφημερίες διαπιστώνεται κενό. Επιπλέον, δεν φυλάσσονται οι κλινικές και οι λοιποί χώροι.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ασφάλεια και φύλαξη του νοσοκομείου είναι πλημμελής, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας δεν επαρκούν. Υπογραμμίζεται ότι κατά εφημερίες, η προσέλευση των ασθενών και συνοδών ξεπερνά τους 1300.

ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Στο νοσηλευτικό ίδρυμα υπηρετούν τρεις φύλακες με συμβάσεις εργασίας.

ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ : Κανένας υπάλληλος για τη φύλαξη.

ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ- ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Κανένας υπάλληλος για τη φύλαξη.

ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ : Τις ανάγκες καλύπτουν όπως – όπως οι θυρωροί.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΣΕΡΡΩΝ . Χωρίς φύλαξη , βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές , με κίνδυνο για το προσωπικό που κάνει νύχτες 1 στο ωράριο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»: Υπηρετούν 6 άτομα μεά αποτέλεσμα να διαπιστώνεται δυσκολία κάλυψης βαρδιών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Υπηρετούν 10 φύλακες (5 μόνιμοι-5 συνεργείου). Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη βαρδιών αφού εκτός της εσωτερικής φύλαξης υπάρχουν δύο πύλες εισόδου στο Νοσοκομείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Μόνιμα ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη. Στη μία εκ των τριών εισόδων εκτελεί χρέη θυρωρού ένας ηλεκτρολόγος.

ΠΓΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν 9 υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης αλλά τα κενά στη φύλαξη είναι πολλά, κάτι που αποδεικνύουν οι συχνές κλοπές οχημάτων και δικύκλων.

ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:. Ανεπαρκής φύλαξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Ανεπαρκής φύλαξη

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Υπάρχει φύλαξη αλλά μόνο στα ΤΕΠ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν.ΔΡΑΜΑ: Δεν έχει φύλαξη (έχει δημοσιευτεί σχετική προκήρυξη).

Γ.Ν. ΚΥΜΗΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.

Γ.Ν. ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Δεν υπάρχει φύλαξη

Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη

Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Δεν υπάρχει φύλαξη

Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: Ελλιπή φύλαξη, λόγω μείωσης προϋπολογισμού

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Ελλιπή φύλαξη

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Ελλιπή φύλαξη

Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη