Μειώθηκε αισθητά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας, όπως προκύπτει από έρευνα-μελέτη τηςγενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικήςτου υπουργείου Δικαιοσύνης, που κάνει λόγο για μόνο242 υπεράριθμους κρατούμενους, κυρίως στις φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο,«η αποτύπωση της χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίδει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στη διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων. Τα στοιχεία θα υπάρχουν στον ιστότοπο του υπουργείου και θα επικαιροποιούνται, τακτικά, ως προς τον αριθμό κρατουμένων αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης».

«Η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές…Η διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης των κρατουμένων αλλά και την ενίσχυση της σωφρονιστικής διοίκησης και την επιμόρφωση των προσωπικού, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπή.Αποτελεί, άλλωστε κοινή παραδοχή ότι η ανθρώπινη και δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων συμβάλλει αποφασιστικά στην αντεγκληματική πολιτική» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.