Υπέρ της έκδοσης του 30χρονου πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας των Σκοπίων, τον οποίο οι αρχές της γειτονικής χώρας εκζητούν για «κατοχή βόμβας Μ93 και μαριχουάνας 805 γραμμαρίων», τάχθηκε την Τετάρτη ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ενώ οι δικαστές αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους την επόμενη Πέμπτη.

Ο Ντεργιάν Βούκοβιτς συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο αξιωματικός εμφανίστηκε ενώπιον των ανώτατων δικαστών και είπε πως η δίωξή του είναι πολιτική, καθώς, μετά την πτώση του Γκρουέφσκι, σχεδόν ταυτόχρονα «συνελήφθη ο ίδιος, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του, επίσης αστυνομικός». Ο Ντεργιάν Βούκοβιτς είναι σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Ηταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής-αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και κυρίως επικεφαλής της ομάδας που στις 9 Μαΐου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK. Τότε οι Αλβανόφωνοι είχαν επιτεθεί σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις και ο ίδιος οδήγησε τα σώματα ασφαλείας των Σκοπίων σε σύγκρουση μαζί τους.

Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 14 Αλβανόφωνοι και οκτώ αστυνομικοί. Η επιχείρηση αυτή τον οδήγησε ουσιαστικά να θεωρείται ήρωας στη χώρα του, όμως μετά την πτώση του Γκρουέφσκι και την επικράτηση Αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα έγινε «από ήρωας, εγκληματίας». Οπως είπε, «τα ναρκωτικά δε βρέθηκαν τη στιγμή της σύλληψης, αλλά μετά», γεγονός που κατά τον ίδιο ισχυροποιεί την άποψή του «ότι του τα φύτεψαν».