Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδίκασε την Πέμπτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δύο γιατρούς του νοσοκομείου της πόλης, για τον θάνατο 80χρονης στις 3 Νοεμβρίου του 2011, περίπου έναν μήνα μετά από εγχείριση στο ισχίο, στην οποία υπεβλήθη.

Η 80χρονη είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, με διάγνωση ρωγμώδους κατάγματος στο δεξιό ισχίο. Ωστόσο, στις 3 Οκτωβρίου οι γιατροί εγχείρησαν λάθος πόδι. Οταν το λάθος διαπιστώθηκε, στις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή τρεις μέρες μετά το πρώτο χειρουργείο, η άτυχη ηλικιωμένη οδηγήθηκε ξανά στο χειρουργείο για δεύτερη επέμβαση και στις 3 Νοεμβρίου 2011 εξέπνευσε.

Την Πέμπτη, σχεδόν έξι χρόνια μετά, με την υπόθεση πρωτοείσακτη, βρέθηκαν στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από συγκλίνουσα αμέλεια δύο γιατροί, ένας ορθοπεδικός κι ένας τότε ειδικευόμενος, καθώς, επίσης κι ένας τραυματιοφορέας κι ένας νοσηλευτής.

Το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τους δύο γιατρούς, στους οποίους επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο ετών στον καθένα με αναστολή (αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου), ενώ απάλλαξε τους δύο νοσηλευτές.

Πώς έγινε το λάθος

Οπως ειπώθηκε στη διάρκεια της δίκης, τις πρώτες ώρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μέχρι την επέμβαση, η γυναίκα παραπονιόταν για τους πόνους που είχε στο αριστερό πόδι, λόγω της οστεοαρθρίτιδας από την οποία ταλαιπωρείτο. Της τοποθέτησαν έναν νάρθηκα από το γόνατο και κάτω, καθώς και βάρος για να την ανακουφίζει. Ο νάρθηκας, έγινε – όπως ειπώθηκε – η αιτία για το «λάθος» αυτό, που στοίχισε τη ζωή στην άτυχη ηλικιωμένη.

Οπως είχαν εξηγήσει τότε στους συγγενείς και επανέλαβαν την Πέμπτη οι γιατροί, βασίσθηκαν στον νάρθηκα που έφερε στο αριστερό πόδι της, για να επιλέξουν ποιο είναι αυτό που έπρεπε να χειρουργήσουν και όχι στις εξετάσεις και τις ακτινογραφίες που έδειχναν το ρωγμώδες κάταγμα στο ισχίο του δεξιού ποδιού.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, η γυναίκα καταπονήθηκε μετά το διπλό χειρουργείο, καθώς καθηλώθηκε στο κρεβάτι. Η πλευρά των γιατρών, παρότι αναγνώρισε το λάθος, υποστήριξε ότι ο θάνατός της δεν επήλθε εξαιτίας του διπλού χειρουργείου, αλλά λόγω της βεβαρημένης υγείας της.

Το περιστατικό, που έγινε γνωστό μετά από καταγγελία του γιου της άτυχης γυναίκας, είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που διέταξε τη διερεύνησή του, οπότε και ασκήθηκαν αυτεπάγγελτα διώξεις.

Στη δίκη δεν παραστάθηκε πολιτική αγωγή, αφού η οικογένεια της άτυχης γυναίκας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ασκηθούν διώξεις. Ομοίως, η οικογένειά της δεν κίνησε τη διαδικασία της χρηματικής αποζημίωσης.

Οι δύο καταδικασθέντες γιατροί άσκησαν έφεση.