Με καθυστέρηση σχεδόν ενός εικοσιτετραώρου, παρά τις σαρωτικές έρευνες που όπως έλεγαν αρμόδιοι αξιωματικοί έκαναν στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μετά την απόπειρα ένοπλης ληστείας, βρέθηκε τελικά χθες το πρωί από μια καθαρίστρια ο σάκος με το όπλο το οποίο φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο συνεργός του συλληφθέντος.

Ο συνεργός κατάφερε να κρυφτεί τις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν και να διαφύγει ανενόχλητος χωρίς να κινήσει υποψίες, παρά τις εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Περίπου έναν μήνα μετά το πρωτοφανές αστυνομικό φιάσκο του Παλαιού Φαλήρου με τον ληστή που βρέθηκε ύστερα από 14 ώρες –και μάλιστα από τον γιο του θύματος –κρυμμένος στην ντουλάπα διαμερίσματος, οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν πάρει κάποια στοιχειώδη μαθήματα.

Και σε αυτή την υπόθεση, σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των ερευνών τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες παραλίγο να μείνουν για πάντα στο σκοτάδι. Στο παρά πέντε η καθαρίστρια αδειάζοντας τον κάδο απορριμμάτων κατάφερε να βρει τη σακούλα με το όπλο και άλλα αντικείμενα, τα οποία φρόντισε να ξεφορτωθεί ο δράστης.

Και να σημειωθεί ότι από τις πρώτες ώρες είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός για την υπόθεση καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι δεν επρόκειτο για απλή ληστεία του κοινού ποινικού δικαίου. Γι’ αυτό τον λόγο οι έρευνες, σύμφωνα με τις πρακτικές, λαμβάνουν αναβαθμισμένο χαρακτήρα ώστε να αξιοποιηθεί κάθε λεπτό και να μη χαθεί το παραμικρό στοιχείο, το οποίο θα μπορεί να αποβεί πολύτιμο ώστε να δεθεί μια υπόθεση.

Αρμόδιοι από την πλευρά τους δικαιολογώντας το κενό στην έρευνα ανέφεραν ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον συλληφθέντα και στον εντοπισμό του συνεργού του. Προσέθεταν μάλιστα ότι ο χώρος των 300 στρεμμάτων του πανεπιστημίου με περισσότερα από δώδεκα κτίρια ήταν αδύνατον να ερευνηθεί με τόση λεπτομέρεια. Αλλωστε, ο μεγάλος κάδος των απορριμμάτων ήταν σε τουαλέτα υπόγειου χώρου της βιβλιοθήκης, σε κτίριο το οποίο βρίσκεται από την απέναντι πλευρά, σε απόσταση από το σημείο όπου έγινε η ληστεία.

Σημαντικά ευρήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν τα ευρήματα στη σακούλα όπως και στον σάκο του 25χρονου συλληφθέντος, τα οποία καταδεικνύουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι δράστες προσπαθώντας να εξαφανίσουν κάθε ίχνος που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους. Υποδηλώνουν ακόμα τις μελετημένες κινήσεις για τη διαφυγή τους.

Τον τρόπο διαφυγής του δεύτερου δράστη σκιαγραφούν τα ευρήματα στη σακούλα, που έκρυψε στον μεγάλο κάδο απορριμμάτων. Μέσα βρέθηκαν μια μπλούζα και ένα καπέλο τζόκεϊ τα οποία πιθανότατα φορούσε την ώρα της ληστείας, καθώς και ένα όπλο Ζάσταβα. Σε άλλο σημείο βρέθηκε ο γεμιστήρας του, γεμάτος με σφαίρες. Στη σακούλα βρέθηκαν ακόμα ένα κατσαβίδι, μια μικρή βαριοπούλα για το σπάσιμο της κασετίνας των χρημάτων και ένα κινητό τηλέφωνο.

Με οδηγό τα ευρήματα οι αρμόδιοι αστυνομικοί εικάζουν τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να διαφύγει ο δράστης. Οπως φαίνεται, πρώτα άλλαξε ρούχα και ξεφορτώθηκε ό,τι μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτο. Πιθανότατα κρύφτηκε στους χώρους του πανεπιστημίου (τους οποίους όπως φαίνεται γνώριζε καλά) περιμένοντας να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα. Ενδεικτικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να εξαφανίσει ενοχοποιητικά στοιχεία και ο 25χρονος συλληφθείς. Στον σάκο του βρέθηκε και ένα μπουκάλι με υγρό, μάλλον χλωρίνη, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε για να καθαρίσει αντικείμενα από αποτυπώματα. Βρέθηκαν ακόμα μια μπλούζα και ένα όπλο με ξυσμένο αριθμό, το οποίο φαίνεται κλεμμένο.

Τα εργαστήρια. Πλέον το βάρος των ερευνών πέφτει στα εργαστήρια όπου έχουν μεταφερθεί τα ευρήματα. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι να συγκριθούν με ευρήματα από διάφορες υποθέσεις με προτεραιότητα όσες περιλαμβάνονται στο πεδίο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Αποτυπώματα, γενετικό υλικό ευρημάτων από ενέργειες για τις οποίες έχει γίνει ανάληψη ευθύνης ή άλλες που παραμένουν «ορφανές», βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Ολα αυτά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς δεν αποκλείεται να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της τρομοκρατικής δράσης νέας γενιάς, όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες με μπαράζ επιθέσεων.

Για την ανασύνθεση των νέων οργανώσεων τρομοκρατικής δράσης, οι στρατολόγοι επιλέγουν συνήθως «άφθαρτα πρόσωπα» που δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές ώστε να στελεχώσουν τους νέους πυρήνες. Με νέα δεδομένα οι αρμόδιοι εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια τη διαδρομή των οργανώσεων διαδόχων της παλιάς τρομοκρατικής γενιάς, ακόμα και τις εσωτερικές συγκρούσεις που κατά καιρούς έχουν ξεσπάσει, ώστε να προσδιορίσουν με ποιους συνεργάζονται οι νέοι πυρήνες.