Πολλαπλές διαστάσεις έχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς όχι μόνο έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων), αλλά οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

Το Α΄ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους πρέπει να επιστραφούν.

Ωστόσο, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο της Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια την Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και οι μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Κατά συνέπεια, το Α΄ Κλιμάκιο με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.