Το καρτέρι θανάτου με θύμα τον 47χρονο μπόντι μπίλντερ –με πλούσιο βιογραφικό σε εκβιασμούς και άλλα αδικήματα –Βασίλη Γρίβα είχε στηθεί έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, όπου πήγε, όπως συνήθιζε, να αφήσει τον μόλις έντεκα χρονών γιο του για το μάθημά του. Μόλις που πρόλαβε, όταν αντιλήφθηκε τους εκτελεστές να τον προσεγγίζουν, να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου ώστε να απομακρυνθεί το παιδί από τη ζώνη πυρός.

«Δάσκαλε, βοήθεια, σκοτώνουν τον πατέρα μου» φώναζε απελπισμένα το εντεκάχρονο παιδί του θύματος. Αυτόπτες μάρτυρες του βίαιου σκηνικού έγιναν γονείς και δάσκαλοι, ενώ προκλήθηκε πανικός καθώς οι πυροβολισμοί έπεσαν την ώρα που χτυπούσε το κουδούνι για το μάθημα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Με μελετημένες κινήσεις οι επαγγελματίες δράστες επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να εκτελέσουν με άνεση το συμβόλαιο θανάτου, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, είχε σφραγιστεί για τον 47χρονο Βασίλη Γρίβα. Στην ομάδα κρούσης και διαφυγής των εκτελεστών μετείχαν τουλάχιστον τέσσερις δράστες, οι οποίοι κινήθηκαν αστραπιαία αιφνιδιάζοντας τον μεγαλόσωμο μπόντι μπίλντερ.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Η Mercedes του Γρίβα με τον γιο του στη θέση του συνοδηγού σταμάτησε στην οδό Σολωμού, έξω από το σχολείο. Τότε ένα αυτοκίνητο μάρκας Hyundai, στο οποίο επέβαιναν οι δυο δράστες, του έκλεισε τον δρόμο. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο επαγγελματίας εκτελεστής πλησίασε στην πλευρά του οδηγού και πυροβόλησε με εννιάρι πιστόλι τουλάχιστον εννιά φορές. Οι σφαίρες έπληξαν τον 47χρονο σε σημεία του σώματός του και μια από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεφάλι αποτελώντας τη χαριστική βολή.

Μετά τη δολοφονία ο ένοπλος, αφού επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητο του συνεργού του, απομακρύνθηκε. Σε μικρή απόσταση λίγων τετραγώνων, στην οδό Αγαμέμνονος, οι δράστες, αφού πυρπόλησαν το αυτοκίνητο για να μην αφήσουν ίχνη, επιβιβάστηκαν σε δυο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού τις οποίες οδηγούσαν δυο συνεργοί τους και εξαφανίστηκαν.

ΜΕ ΒΑΡΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. Σε δυο μεγάλες δικογραφίες από επιχειρήσεις – σκούπα της Υπηρεσίας Δίωξης Εκβιαστών για συμμορίες εκβιαστών περιλαμβανόταν το όνομα του Βασίλη Γρίβα. Η μια δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2004, αφορούσε τη δράση συμμοριών που πουλούσαν προστασία σε ιδιοκτήτες κέντρων στον Πειραιά.

Το όνομα όμως του Βασίλη Γρίβα είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό για την εμπλοκή του σε σκοτεινές υποθέσεις το 2003, ύστερα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Αρχισες κάνοντας καριέρα στο μπόντι μπίλντιγκ, αποκτώντας πολλές διακρίσεις. Στη «χρυσή εποχή» της νύχτας, με τα μεγάλα ποσά που έρρεαν από εκβιασμούς ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, φαίνεται ότι άλλαξε πορεία. Πληροφορίες τον ήθελαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέλος συμμορίας «βαρόνου» του υποκόσμου. Μετά τη δολοφονία του αρχηγού του φέρεται ότι έλαβε μέρος σε διάφορα σχήματα προστασίας στον Πειραιά.

Στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν με τις συγκρούσεις και τις βεντέτες στον υπόκοσμο για τον έλεγχο και την επέκταση των ζωνών επιρροής, απέκτησε εχθρούς εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ των συμμοριών.

Το όνομά του για δεύτερη φορά περιελήφθη το 2011 σε μια ογκώδη δικογραφία της Ασφάλειας για τη δράση κυκλωμάτων της νύχτας. Η δικογραφία περιελάμβανε 217 ονόματα κατηγορουμένων για εκβιασμούς, συμβόλαια θανάτου και άλλα βαριά αδικήματα.

Ηταν τότε πρωτοπαλίκαρο νονού της νύχτας ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με άλλους ισχυρούς. Εις βάρος δε του τότε αρχηγού του είχε υπογραφεί, όπως προέκυψε, συμβόλαιο θανάτου, αλλά η δολοφονία έμεινε στα σχέδια.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ. Για την εμπλοκή του στις υποθέσεις του 2011, ο Βασίλης Γρίβας είχε παρουσιαστεί μόνος του στον ανακριτή και συνελήφθη. Καταδικάσθηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και αφού εξέτισε μέρος της ποινής του πριν από έναν χρόνο αφέθηκε ελεύθερος.

Το βαρύ βιογραφικό του, οι αντιπαλότητες και τα γραμμάτια του παρελθόντος οδηγούν σε αρκετές εκδοχές τις αρμόδιες Αρχές για τον εντολέα και τους εκτελεστές της δολοφονίας του.

Ολα τα ενδεχόμενα από τις δραστηριότητές του στο παρελθόν, οι μεταβλητές που διαμορφώνουν το τοπίο της νύχτας και όσα τυχόν μεσολάβησαν στο χρονικό διάστημα μετά την αποφυλάκισή του παραμένουν ανοιχτά.

Οι αρμόδιοι της Ασφάλειας, έχοντας σχηματίσει μια πρώτη εικόνα, εκτιμούν ότι η μαφιόζικη εκτέλεση έχει να κάνει με διαφορές οι οποίες προέκυψαν πρόσφατα και δεν έχουν σχέση με εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Μια σφαίρα δίπλα από την καρδιά

Στην ακτίνα της δολοφονικής επίθεσης βρέθηκε μια 37χρονη μητέρα μαθητή του δημοτικού η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών από σφαίρα που εξοστρακίστηκε στα κάγκελα του σχολείου. Σώθηκε από καθαρή τύχη για λίγα εκατοστά καθώς η σφαίρα τη χτύπησε στο θώρακα κοντά στην καρδιά, χωρίς να πλήξει κάποιο ζωτικό όργανο.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθεί η σφαίρα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, πλέον η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.