Μειώνεται το τίμημα για την γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων που έχουν δασικό χαρακτήρα.Με κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος και Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καθορίζεται το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται – και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ:

– σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους (αξία δάσους).

– σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους.

– σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του νόμου 998/1979 ως ισχύει (χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις), το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.

Επιπλέον, για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, της τάξης του 10% της «αξίας δάσους», που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης». Οπότε, τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα.

Οι εκτάσεις προ του 1975 δεν υπόκεινται στη «δαπάνη αναδάσωσης».

Σημειώνεται ότι το αντάλλαγμα χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Η μείωση αυτή συμπληρώνει τη μείωση που προέβλεψε ο νόμος 4467/2017 στο κόστος εξαγοράς μιας έκτασης δασικού χαρακτήρα που άλλαξε χρήση για γεωργική εκμετάλλευση πριν το 1975, όπου προβλέπεται πια η καταβολή του ¼ της αντικειμενικής αξίας.

«Με την παρούσα ΚΥΑ καθίσταται απολύτως λειτουργικός ο Νόμος 4467/17 και ολοκληρώνονται οι αλλαγές που είχαμε προετοιμάσει, ώστε να υλοποιηθεί το έργο των δασικών χαρτών προς όφελος του περιβάλλοντος, της περιφερειακής ανάπτυξης και των πολιτών», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος.

Όπως λέει « δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της γεωργικής καλλιέργειας στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία των δασικών εκτάσεων, μειώνεται το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος και το κόστος φακέλου και αποκαθίσταται η συμβατότητα των χρήσεων, χωρίς πρόβλημα στις αγροτικές επιδοτήσεις».

Την ίδια ώρα, με 2η ΚΥΑ , η υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών θα είναι δωρεάν:

-για τους ΟΤΑ Α ( δημοτικές ) και Β’ βαθμού ( σε περίπτωση που υποβάλλουν αντίρρηση κατά της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών).

-για περιοχές που χαρακτηρίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογραφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια του αναδασμού.

-για περιοχές που χαρακτηρίζονται ως χοροτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές αναδασμού.