Βρετανός, ελληνοκυπριακής καταγωγής, συνελήφθη στην Τουρκία προερχόμενος από τη Συρία, ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, που επικαλείται την εφημερίδα Guardian, πρόκειται για τον 25χρονο Στέφαν Αριστείδου. Συνελήφθη επίσης η σύζυγός του, βρετανίδα υπήκοος από το Μπαγκλαντές, η οποία αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς όμως να αποκλείεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, καθώς κι ένας αμερικανός υπήκοος 46 ετών. Οι δύο άντρες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ 7 και 15 ετών.

Ο Αριστείδου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον μεσαίας τάξης στο Γκόρντον Χιλ του Ενφιλντ, στο βόρειο Λονδίνο. Τα ίχνη του χάθηκαν επτά ημέρες μετά την προσγείωση του από το Λονδίνο στη Λάρνακα της Κύπρου,στις 5 Απριλίου 2015.

Ολο αυτό το διάστημα η οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία δεν είχε καμία είδηση για αυτόν, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και εκκλήσεις της σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό αγνοουμένων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή την εβδομάδα ο Αριστείδου συνελήφθη στην τουρκική πόλη Κιλίς, τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και περίπου 43 μίλια από το Χαλέπι.

Ο Αριστείδου δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι ταξίδεψε στη Συρία όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των Ισλαμιστών, αλλά για να «εγκατασταθεί» στη Ράκκα, πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCO), δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά τη σύλληψη ενός Βρετανού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Περίπου 850 αυτοαποκαλούμενοι ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Συρία και το Ιράκ με σκοπό να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες των τζιχαντιστών όπως η Αλ Νούσρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έλαβαν μέρος στην εμφύλια διαμάχη ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Εικάζεται ότι μισοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περίπου 200 έχουν πεθάνει.

Ο Αριστείδου ζούσε με τη μητέρα του, Μαρία, πτυχιούχο του πανεπιστημίου του Μίντλεσεξ, η οποία εργαζόταν για το διδακτορικό της δίπλωμα, και την αδελφή του, Στάσια, υπάλληλο μεγάλης εταιρίας πετρελαιοειδών.

Ο πατέρας του, Αρίστος, ο οποίος εργάζεται σε μία εταιρεία κοινής ωφελείας τηλεπικοινωνιών, σπούδασε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μετακόμισε από το σπίτι της οικογένειας μετά το διαζύγιο με τη γυναίκα του. Εξακολουθεί όμως να ζει στο Λονδίνο.

Οι γείτονες δήλωσαν στην εφημερίδα the Guardian ότι λίγο λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του ο Στέφαν είχε αρχίσει να ντύνεται κατά τα ισλαμιστικά πρότυπα και παράλληλα πήγαινε στο τζαμί.

Μία γειτόνισσα που ζήτησε να μην κατονομαστεί χαρακτήρισε πολύ ήσυχους γείτονες τη μητέρα του και την αδελφή του, οι οποίες δεν μίλησαν ποτέ αφότου χάθηκαν τα ίχνη του Στέφαν.«Είχα την αίσθηση ότι είχε πάει κάπου προς τα εκεί… Ξαφνικά άρχισε να ντύνεται κατά τον ισλαμικό τρόπο. Φυσικό είναι να έφυγε από μόνος του. Πριν ντυνόταν με δυτικά ρούχα, τζιν κλπ» είπε.

Η οικογένεια αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, ενώ η αδελφή του Στάσια ανέβαζε συχνά στο Instagram φωτογραφίες του αδελφού της γράφοντας μηνύματα για τον εξαφάνισή του. «Μου λείπει. Δε μπορώ ούτε να τηλεόραση να δω χωρίς κάτι να μου τον θυμίζει. Τον θέλω πίσω» έγραψε σε μία καταχώρηση.«Ελπίζω εκεί που βρίσκεται να συνεχίζει να χαμογελά. Κάθε τόσο βρίσκω κάτι δικό του και αρχίζω αμέσως να κλαίω» έγραψε σε μία άλλη.

Αφότου χάθηκαν τα ίχνη του, η οικογένειά του απευθύνθηκε σε μία φιλανθρωπική οργάνωση, τη Lucie Blackman Trust, η οποία βοηθούσε τους συγγενείς των αγνοουμένων ή των δολοφονημένων στο εξωτερικό.Η οργάνωση αυτή συστάθηκε από την οικογένεια της Λούσι Μπλάκμαν, η οποία δολοφονήθηκε το 2000 στην Ιαπωνία. Οπως είπε στην οικογένεια Αριστείδου, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για αυτόν από τις 12 Απριλίου 2015.