Την πρόθεσή του να μην παραστεί ο Πάνος Σκουρλέτης στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στην οποία προσκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, γνωστοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών, επικαλούμενο ανειλημμένες υποχρεώσεις του υπουργού.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός είναι πρόθυμος να συναντήσει στο υπουργείο τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, όποτε ζητηθεί, για να ανταλλάξουν σκέψεις και προτάσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Μακάρι αυτή η πρόσκληση να συνιστά έμπρακτη αναθεώρηση της στάσης μιας μερίδας δημάρχων, που με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, λίγες μόλις ημέρες πριν, με τη συμπεριφορά τους προσέδωσαν στην έννοια του διαλόγου χαρακτηριστικά ενός θορυβώδους θεάματος που από τη φύση του απέτρεπε τη νηφάλια συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση θυμίζοντας την πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης των δύο πλευρών.

Απαντώντας επίσης στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ για «ουσιαστική συζήτηση» και «δημοκρατικό διάλογο», το υπουργείο τονίζει:

«H «πίστη» της κυβέρνησης και του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών στην «ουσιαστική συζήτηση» και στον «δημοκρατικό διάλογο», – όπως αναφέρεται στην πρόσκληση – δεν εξαρτάται, ευτυχώς, από την παρουσία του σε μία συνεδρίαση.

Αντιθέτως:

-Εκφράστηκε ξεκάθαρα από τη σύσταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ξεκίνησε τη διαβούλευση από τον Ιούνιο του 2016 με ολοκλήρωση τον Φεβρουάριο του 2017.

-Επιβεβαιώθηκε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπουργού Εσωτερικών με την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ, τους φορείς των εργαζομένων στους ΟΤΑ και άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης τους τελευταίους μήνες.

-Επισφραγίστηκε από την ρητή και επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση του υπουργού ότι για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και ο διάλογος συνεχίζεται.

-Αποδείχθηκε με την αποδοχή προτάσεων και εύλογων παρατηρήσεων των αιρετών α’ και β’ Βαθμού στο πλαίσιο της τελευταίας νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.