Το δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των τριών Τούρκων και διέταξε την άρση της κράτησής τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Νωρίτερα «όχι» στην έκδοση των τριών πρώτων από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς είχε πεί η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε προσχηματικό το νέο αίτημα της Τουρκίας και επεσήμανε ότι με τον τρόπο προσπαθούν οι αρχές της γείτονας ανεπιτρέπτως να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης που με οριστικό και μετακλητό τρόπο είχε ρίξει αυλαία στο κρίσιμο θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

Η κ. Σταθέα επικαλέστηκε ένα προς ένα όλα τα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων .

Και με την τοποθέτησή της έστειλε το δικό της μήνυμα τονίζοντας ότι οι έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούν μόνο στο σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδησή τους.

Πρόσθεσε πως από την πρώτη αρνητική απόφαση μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Τουρκία,αλλά αντίθετα δια των επίσημων χειλέων του Προέδρου Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Η κ. Σταθέα κλείνοντας την τοποθέτησή της είπε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Και υπό το πρίσμα όλων αυτών των δεδομένων εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των Τούρκων Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου, ενώ εντός της ημέρα η απόφαση του δικαστηρίου .