Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα που δημιούργησε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης η διαγραφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ, κατέθεσαν σήμερα ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – το οποίο καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής δραστηριότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας), εξυπηρετώντας κάθε χρόνο περίπου 700.000 ασθενείς – σε υπολειτουργία».

«Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να διαγράψει εν μία νυκτί όλα τα χρέη του προς το νοσοκομείο. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ανέρχεται στο ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε ασφαλισμένους του και τιμολογήθηκαν έως τις 31.12.2015.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας δόθηκε, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην καταβολή ενός μέρους του ποσού το οποίο χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ (περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου.

Αντίθετα, όμως, η συμφωνία δεν τηρήθηκε και μόλις λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύθηκε κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και Υγείας σύμφωνα με την οποία διαγράφονται όλες οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – δηλαδή, ολόκληρο το ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνουν οι δύο βουλευτές.

«Σήμερα, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς τα απαραίτητα χρήματα για να θέσει όλες τις μονάδες του σε λειτουργία και, φυσικά, υποστελεχωμένο», τονίζουν οι δύο βουλευτές, γιατί λείπουν περίπου 300 εργαζόμενοι από οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν, ότι εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν δύο ολόκληρες πτέρυγες συνολικής δυναμικής 70 κλινών, ολοκαίνουρια χειρουργεία παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να τα λειτουργήσει, οκτώ από τις 20 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ και οι υπερσύγχρονοι τομογράφοι PET υπολειτουργούν και εξυπηρετούν πολύ μικρό αριθμό καρκινοπαθών λόγω της ύπαρξης ενός και μόνο χειριστή.