Δύο δικογραφίες για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ διαβίβασε στη Βουλή με διαφορά λίγων ωρών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Η πρώτη δικογραφία αφορά υπόθεση η οποία συνδέεται με χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιριών που φέρεται να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επίμαχες χρηματοδοτήσεις είχαν υπογραφεί την περίοδο 2001-2003 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε την Τετάρτη στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πολιτικών προσώπων .

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της επικεφαλής Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο αυθημερόν.

Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση».

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται ποινικά είναι ο Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπυπτξιακής Συνεργαδίας ( ΥΔΑΣ) , Νικ. Μπάζας πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ. Φιλιππέος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των :

-Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεποικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

-Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεποικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ

-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ

-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ

-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεγρασίας στη ΝΑ Ευρώπη

Λίγο αργότερα, ο Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στον Πρόεδρο της Βουλής και δεύτερη δικογραφία, σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά το έτος 2005, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικού προσώπου.

Η δικογραφία αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ το 2005 και το πολιτικό πρόσωπο που αφορά είναι ο τότε υφυπουργός εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται αποδίδονται αδικήματα για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν παράνομα είναι: «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής» και «Εταιρία για την ανεξιθρησκεία ευημερία και ανάπτυξη των λαών»