Καθοριστικής σημασίας είναι η μαρτυρία της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα που επέβαινε στο μοιραίο στρατιωτικό ελικόπτερο και η οποία διασώθηκε με κατάγματα στη λεκάνη. Η αρχιλοχίας ήταν η μηχανικός του ελικοπτέρου που μετέφερε εκτός από την ίδια, τέσσερις ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, και οι οποίοι σκοτώθηκαν από τη συντριβή, λίγα χιλιόμετρα βορείως του Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα.

Η γυναίκα που γλίτωσε από θαύμα και ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, τύπου Χιούι, περίπου 2,5 ώρες μετά την πρόσκρουση στο έδαφος, μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η μαρτυρία της αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ελικόπτερο χάθηκε ξαφνικά από τα ραντάρ και προσέκρουσε στο έδαφος.

Στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, που βύθισε στο πένθος τις Ενοπλες Δυνάμεις και προκάλεσε συγκίνηση σε όλη τη χώρα, έφθασαν εμπειρογνώμονες του Στρατού που ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή για να εξακριβώσουν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Τα ίχνη του ελικοπτέρου χάθηκαν στις 07.38 της Τετάρτης και τελικά τα συντρίμμια του βρέθηκαν λίγο μετά τις 10:00 κοντά στο Σαραντάπορο Ελασσόνας Λάρισας.

Όπως έγινε γνωστό, ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984.

Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.

Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Η αρχιλοχίας (Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης) είναι 26 ετών.

Στην περιοχή του δυστυχήματος μετέβη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και ηεπιτροπή διερεύνησης, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του Στρατού και της Πυροσβεστικής.

Όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο, το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 07.25 από τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου, με αρχικό προορισμό τη Λάρισα, όπου στην 110 Πτέρυγα Μάχης επιβίβασε στελέχη της 1ης Στρατιάς. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την Κοζάνη, ωστόσο πάνω από την Ελασσόνα Λάρισας διακόπηκε η επικοινωνία με το ελικόπτερο και ακολούθησε η απώλεια ίχνους του Χιούι, που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στις 08.50 στην Κοζάνη.

Τότε σήμανε συναγερμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ενεργοποιήθηκε το σύστημα έρευνας και διάσωσης και προς αναζήτηση του ελικοπτέρου απογειώθηκαν ελικόπτερο Agusta Bell 205 από τον Βόλο, Super Puma από τη Λήμνο, δύο F16 και CL από τη Θεσσαλονίκη.

Στις 10:00 η Αστυνομία ενημέρωσε ότι συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν σε απόσταση 3-4 χλμ βόρεια του Σαρανταπόρου, ενώ στις 10:15 και συνεργείο της ΔΕΗ επιβεβαίωσε την πληροφορία. Στις 10.48 το πλήρωμα του Agusta Bell προσγειώθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και στις 11:03 ανέφερε τον θάνατο των τεσσάρων στρατιωτικών και τον τραυματισμό της Αρχιλοχία.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το μοιραίο ελικόπτερο ήταν συντηρημένο, ενώ στην περιοχή της πτώσης του επικρατούσαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα, ενώ έπνεαν ασθενείς άνεμοι με ριπές.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο κ. Καμμένος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής Κώστα Δουζίνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.