Σε ενεργοποίηση έχει θέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, με τη μετεγκατάσταση στο τέλος Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή και η χορήγηση μετρητών αντί συσσιτίων στους πρόσφυγες αυτούς.

Μετά τη διάθεση 70 διαμερισμάτων στη Λιβαδειά για τη διαμονή 290 προσφύγων, που έγινε προ ημερών, χθες έγινε παρουσίαση του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα στη Λάρισα. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρκ, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γιώργου Κωτσού και του δημάρχου Λαρισαίων, Αποστόλου Καλογιάννη.

«Σήμερα ήρθαμε για να συζητήσουμε πως θα πάμε μπροστά. Πώς κλείνουμε τα camp και βάζουμε τον κόσμο σε διαμερίσματα. Όχι με επιτάξεις, αλλά με εθελοντική προσφορά και σε απόλυτη συνεργασία με τους δήμους» σημείωσε ο κ. Μουζάλας. Δίνοντας έμφαση πως η μεταφορά από τα κέντρα φιλοξενίας σε διαμερίσματα θα γίνει με τη συναίνεση των προσφύγων, ο υπουργός ανέφερε πως θα δοθεί προτεραιότητα στη στέγαση οικογενειών.

Σε πλήρη ανάπτυξη και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμάται πως θα διατεθούν 20.000 διαμερίσματα για τη φιλοξενία προσφύγων σε διάφορους δήμους της χώρας. Το επόμενο διάστημα και αφού γίνει η μετεγκατάσταση θα τρέξει και το πρόγραμμα χορήγησης μετρητών.

Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μουζάλας, στις οικογένειες που θα τοποθετηθούν σε διαμερίσματα θα δίνεται ένα επίδομα της τάξης των 400 ευρώ περίπου, το οποίο θα αντικαταστήσει την παροχή συσσιτίου. Με τον τρόπο αυτό – όπως ανέφερε ο υπουργός – θα αποκτήσουν μία δυνατότητα αυτονομίας. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σχολιάζοντας κάποιες αντιδράσεις που υπάρχουν από διάφορες πλευρές, ο κ. Μουζάλας είπε (στο onlarissa.gr): «Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι έτοιμος (σ.σ. να υποδεχθεί τους πρόσφυγες). Υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες. Υπήρξαν κενοί τενεκέδες που έκαναν θόρυβο».